Онлайн книжарница

събота, 8 януари 2011 г.

На вниманието на издателите - Кир Буличов


Кир Буличов е един от най-великите руски писатели-фантасти наред с А. Беляев, А. и Б. Стругацки, и Иван Ефремов.
Преди години получих няколко писма от издателя на Игор Можейко/Кир Буличов/ в САЩ. Поради различни причини не можахме да стигнем до споразумение. Но ми направи впечатлeние следното - в Америка има издател, който превежда Буличов на английски, публикува и продава книгите му.
Без съмнение по времето на социализма Игор Можейко беше издаван и в България. Лично аз смятам, че сега е момента книгите му да бъдат публикувани отново. Буличов без ни най-малко преувеличение може да се счита за руския аналог на Робърт Шекли:
" — Какъв наивност! Не смей да четеш фантастична книжка! Фантастичен писател не познава наука, един от друга краде написано."
"Трябва да се помогне"
Кир Буличов
Горният цитат е кратък пример за яркото чувство за хунор на писателя. Подобно на Шекли, Кир Буличов не само ни разсмива, но и ни кара да се замислим над най-различни общочовешки теми. Нещо което може да се каже, че сериозно ни липсва във все "по-електронното" ни ежедневие.
Няма да преразказвам биографията на Игор Можейко, само ще спомена, че освен писател-фантаст, той е и учен, пътешественик, журналист и колекционер.
Интересно е какво се получава, когато се опитаме да потърсим книги на Кир Буличов в Интернет. Можем да си поръчаме "Хора като хора", изд. през 1981 г. на цена от 10 лв., "Момиченцето от Земята", отново издадена през 1981 г. на цена от 6 лв. и "Гуслярски истории" съответно на цени от 8, 4 и 3 лв.
Ако аз бях български издател, бих публикувал отново изброените по-горе книги и шях да получа едновременно печалба и удовлетворение, че печатам нещо стойностно.
Защо ли?
Ето защо:
"— Марсий е само един сатирик и е свирил на пищялка — каза Грубин. — Аполон му е смъкнал кожата от бой за тази работа."
"Данаев дар"
Кир Буличов

споделяне на връзка

2 коментара:

Анонимен каза...

Чел съм и други негови книги - "Перевал" и др. на руски. Той наистина е велик писател!

TankoBG каза...

Типажите на Кир Буличов са неотразими!