Онлайн книжарница

четвъртък, 8 август 2013 г.

Рецензия на "Престиж" от Кристофър Прийст


Винаги съм се интересувал много повече от магията в сравнение с фокусите. К. Прийст е по-скоро Дейвид Копърфийлд, отколкото Дейвид Блейн на научната фантастика. Кристофър е аристократичен и изискан, а книгата му "Престиж" се чете много леко и бързо, все едно си попаднал под вълшебното въздействие на силна илюзия.
Понеже имам библиотека, която е толкова голяма, че ми отнема дни да я класифицирам и подредя, за мен е удоволствие да сравня "Престиж" с книги на други автори: по стил прилича на великолепния "Свят по покривите" на Кристофър Фаулър, а умозрителния и сюжет напомня на две от произведенията на Абрахам Мерит "Гори, вещице, гори!" и "Седем стъпки до Сатаната".
Мисля, че е крайно време да ви запозная с една от основните тайни на илюзията:
"Главното правило на магията винаги важи - това, което се вижда, не е онова, което се случва в действителност."
Престиж - Кристофър Прийст
Като британски автор на фантастика Прийст отдава почит на човекът, когото Брайън Олдис нарича "Шекспир на научната фантастика", а именно Хърбърт Уелс. В езика на "Престиж" почувствах влияние на "Откраднатото тяло" - разказ от Х. Уелс. Бих желал да отбележа, че правя паралел на К. Прийст с творбите на различни автори за да знае какво може да очаква сегашниият и бъдещ читател на "Престиж".
Противно на всеобщото мнение за британците, Кристофър не е скованият, надменен и студен англичанин за когото определени теми са табу:
"- Мисля, че трябва да останеш за през нощта. - Това го накара за кратко да се усмихне широко и Кейт осъзна, че се е изразила по грешния начин. Намираше го за относително привлекателен по един безобидно грубоват начин, но очевидно не беше от хората, които се отказват с лека ръка, когато става дума за секс."
В "Престиж" се разказва за дългогодишната вражда на двама илюзионисти, която се разпалва още повече и заради това, че единият от тях неволно става причина да абортира съпругата на неговия конкурент.
Не казвам и дума повече относно сюжета.
"Никой магьосник не издава тайните на друг."
Престиж - Кристофър Прийст
Книгата е носител на СВЕТОВНА НАГРАДА ЗА ФЕНТЪЗИ.
Лауреат е на Джеймс Тейт Блек Мемориал.
Номинирана е за БРИТАНСКА НАГРАДА ЗА ФЕНТЪЗИ и за наградата Артър Ч. Кларк.

Благодаря на ИК АВГУСТ, че подпомогнаха развитието на този блог.

Няма коментари: