Онлайн книжарница

сряда, 18 април 2012 г.

Тимур Литовченко - Апокалипсис по киевски


Книгата съдържа две относително неголеми по обем произведения: “До комунизма имаше петнадесет или двадесет години" (мистичен роман-предупреждение с элементи на ужас) и "Повест за четири цвята" (роман в стил магически реализъм с елементи на ужас и гротеска.)

"До комунизма имаше петнадесет или двадесет години"

Малката Светлана от Киев не се различава от другите деца, родени в средата на 60-те години. По нищо - с изключение на едно във висша степен странно обстоятелство : четири пъти тя получава извънредно “възрастни” видения, на които герои са напълно реални хора или загинали по време на техногенната катастрофа в понеделник, 13 март, 1961 г. (и получила неофициалното название "Куреневска трагедия"), или разстреляни в Ба́бий Яр по време на немската окупация на Киев през 1941-1943 г.
Но това не е толкова лошо! Основната беда започва, когато Светлана, поради странните си видения, се опитва разбере от възрастните, какво е "Куреневская трагедия" и "Бабий Яр." Повечето възрастни са страхуват от нещо неразбираемо за
малкото момиче и или спират да говорят, или дават само оскъдни сведения, понякога подхвърляйки фраза като: "Какво ти пука за тези събития, ти още не си била родена?" — откровено уговаряйки я да забрави странните сънища.
Родителите водят дъщеря си на психиатър: тя твърди, че вижда "подземния ад, в който всички са умрели!" А любимата и учителка, дори я плаши с КГБ ...
Въпреки, че виденията стават все по-тревожни, буквално предупреждаващи за надвисващата над Киев заплаха, Светлана в края на краищата приема доброжелателните съвети на възрастните, успешно изхвърля от главата си всички кошмарни фантазии, завършва училище, омъжва се и ражда дете… Щастливо планираният живот буквално се взривява от катастрофата на Чернобилската АЕЦ. И тогава един от постоянните герои на четирите загадъчни сънища се появява в реалността и обяснява на Светлана чия мисия е провалила. Въпреки това, младата жена, получава втори шанс ... но този път ще трябва да защитава срещу бъдещи заплахи следващото поколение, към което принадлежи и новородената и дъщеря.


"Повест за четири цвята"

В един напълно неестествен свят (невероятен див град, покриващ цялата земя от край до край, където небето и слънцето всеки ден, променят цветовете си) живели четири приятелки: лилава, зелена, черна и червена – всяка жена в този свят има свой неповторим цвят и носи име на цвете.
Както се случва в живота на всяко цвете, дошло време приятелките да разцъфнат и… да се влюбят: лилавата наркоманка Роза – в самодоволния мачо Азор, срамежливата зелена Маргаритка – в откровения гадняр Мастър (който от редови съдебен изпълнител се превръща във фанатизиран градски палач); черната Лилия, глупава и груба – в романтичния Анжер, страдащ от самота след развода си; червената докачлива Ириска - в крайно неприспособения към живота Честав… толкова неприспособен, че притежава чисто женска черта на външността си: толкова е червен, колкото и Ириска…
Точно в този момент Градът е заплашен от напаст – Златния Бог, който лишава поданиците си от душите им, като в замяна им дава способността да пият душите на другите ... по този начин увеличава армията си и собствената си мощ! Постепенно цялата измет на града (в това число Роза и Лилия) се оказват в свитата на Златния Бог. Тези, в които е имало и една капка любов ги очаква ужасно бъдеще: или обезумяват, или се превръщат в “живи статуи”... Капка любов от техните души, наистина, може да убие няколко поданици на Златния Бог, но това не променя общата картина.
И сега в разнебитеният Град остава една последна двойка – откровените слабаци Честав и Ириска. Наистина те се отличават от останалите: любовта на червените не е фалшива и е взаимна. Тя е просто огромна! Дали ще им стигнат силите чрез това свещено чувство да убият всички отрепки (в това число и самия Златен Бог), а после да съживят и очистят Града от цяата натрупана мръсотия?

Тимур ЛИТОВЧЕНКО. Апокаліпсис по-київськи. Романи//Серія «Бібліотека української фантастики» — Київ: Видавництво «Кий», 2005. — 304 с. [українською мовою]

Тимур ЛИТОВЧЕНКО. Апокалипсис по-киевски. Романы//Серия «Библиотека украинской фантастики» — Киев: Издательство «Кий», 2005. — 304 с. [на украинском языке]


Тимур Иванович Литовченко е роден на 4 януари 1963г. в Киев. Той е украински писател на научна фантастика, инженер-металург, член на Националния съюз на писателите на Украйна, член на на комисията НСПУ за приключенска и фантастична литература, главен секретар на центъра "Свободно слово", член на литературен и интелектуален клуб “Руско събрание”, ръководител на клуба на любителите на научна фантастика "Млечния път ".

Няма коментари: