Онлайн книжарница

събота, 4 август 2012 г.

Децата индиго - Марианна Малина


(по роману Марианны Малиной «Фіолетові діти»,
издан в 2009 году)


Жанр: криминална фантастика с елементи на мелодрама.
Място на действието: Киев, Запорожието
Време на действието: от септември до март 2009 година.

Сблъсквайки се с мистериозната смърт на служител, младата училищна психоложка Дарина се опитва да разбере дали в трагедията участват ученици от школата, за които се твърди, че притежават паранормални способности.

Младата психоложка Дарина започва работа в обикновено киевско училище. Началото на кариерата и е помрачено от внезапната смърт на учителката по английски Алена. Дарина започва да подозира, че нейната гибел е причинена от учениците от 11 Б клас, от чиято странност починалата се е жалвала нееднократно.
Най-подозрителни на Дарина и изглеждат Мая, която прекалява с грима в стил "готика" и симпатичният зеленоок младеж Кирил.
Подозренията на Дарина се засилват, когато при срещи с Кирил, тя внезапно губи съзнание, заспива. Въпреки, че Кирил демонстрира благоразположение към нея, тя се отнася към него с противоречиви чувства.
Университетският приятел и дългогодишен обожател на Дарина - Игор и предлага своята помощ. Той и предава дневник на загиналата, също така казва на психоложката, че баща му работи в специален отдел на СБУ.
В дневника няма никакво обяснение за причините за самоубийството. Напротив, Алена пише много за един човек на име Арсений, в когото тя е влюбена.
Игор предупреждава Дарина, че Арсений е опасен престъпник.

Междувременно, Дарина започва да забелязва нещо странно:
хвърлена книга увисва във въздуха, а чаша подчинявайки се на нечий поглед започва да се движи по масата.

На закрита конференция, която е посветена върху ускоряване на развитието на необичайни деца, Дарина се среща с бащата на Игор - Селезньов и се запознава с неговите сътрудници Мирослав и Лариса.
Мирослав показва на публиката млада ученичка със способност за левитация. Дарина забелязва, че момичето е изплашено и изглежда нещастно. Дарина се скарва с Игор, който счита, че такова третиране на "уродите" е съвсем нормално.

Бащата на Мая — професор Верболаз предава на Дарина писмо, за което твърди, че е било скрито от дъщеря му в тяхната вила. Това е писмо от Алена за Дарина. В него тя моли Дарина да посетят Ангелина - осиновителката на Арсений. Верболаз се тревожи за дъщеря си и счита, че тя прикрива Арсений, защото е влюбена в него.

В училище Дарина се запознава с ученика от по-долните класове Слава, който е по-малкият брат на Мая. Пропит с доверие към Дарина, той и съобщава за някакви тайни събрания на по-големите деца, в които участва и сестра му Мая.

Скоро, чрез социална мрежа, Дарина получава писмо от непознатата «Л@ра Крофт». В него се разказва за Арсений и неговата осиновителка, която работи в дом за сираци. Заинтригуваната Дарина отива в Запорожието. Но за съжаление, на мястото, където е бил детския дом сега има неизвестен обект, заобиколен с висока стена. Дарина се запознава с един от пазачите. Охранителят я превозва до хотел и и казва адреса на Ангелина.

Дарина не намира дома на Ангелина, но се запознава с дъщеря и, Светлана. Светлана казва на Дарина, че майка и е в болница, и че детския дом, където работи Ангелина, сега е детска градина за "паранормални" деца. Светлана твърди, че Верболаз е виновен за всички беди на възпитаниците на бившия детски дом.
Дарина и Светлана посещават Ангелина в болницата. По време на срещата, Ангелина изведнъж казва на Дарина, че е много доволна, че са се срещнали и сега може да умре в мир.

Завръщайки се у дома Дарина решава да посети тайната среща на младите хора. В катакомбите под Киев, тя попада в "капан", оставен от подрастващите за защита. Неочаквано я спасява Кирил.
След този инцидент Дарина се сближава с него. Той и разказва за отдавнашната вражда между семействата на Верболаз и Ангелина, и че тези семейства имат роднинска връзка.
За да изяснят всичко, Дарина и Кирил отиват на вилата на Верболаз. Там, под хипноза, Верболаз казва, че е в сътрудничество с тайните служби, както и това, че Дарина е "примамка" в предизвикателната игра за залавянето на Арсений. Но тайната на убийството на Алена остава неразкрита.

Мая от несподелена любов към Арсений, решава да умре красиво, като скочи от висока сграда. Дарина и Кирил се опитват да я спрат. На върха на зданието се качва не само Мая, но и Арсений, и Игор. Дарин е свидетелка на това как Арсений внушава на Игор да скочи долу. Игор изпълнява заповедта и умира.
Дарина е шокирана от жестокостта на Арсений. Арсений в разгара на спора заявява, че именно Игор е причина за смъртта на неговата годеница Алена, и че Мая се е оказала тук по волята на опитния манипулатор Игор, който я използва за да залови Арсений.
Внезапно се появява хеликоптер, в който се вижда Селезньов. Поразен от гибелта на сина си Селезньов заповядва да се разстрелят всички, които са на покрива.

Край на 1-ва част

Марианна Малина – тел. 066 436 83 30

1 коментар:

Анонимен каза...

Да, интересную проблему затронула Марианна Малина в своем романе. Мир меняется, меняются дети...