Онлайн книжарница

петък, 23 ноември 2012 г.

Адреналинов сумрак - Юрий Муляр


18-те кратки фантастични разкази от първия сборник на автора Юрий Муляр, по мнение на читателите, стилистически смътно напомнят на ранните творби на Р. Шекли и Х. Харисън. Така, в късия разказ "Най-добрият от най-добрите" ще се срещнем с отзвук на тема имплантирани органи, която навремето се хареса на читателите на "Бил галактическия герой" от Хари Харисън. Обаче, Юрий Муляр по своему и много успешно се възползва от творческото откритие на великия писател на научна фантастика, и малкия тематичен заем по никакъв начин не нарушава лайтмотива на произведението.
В "Анонимна смърт" може да се види нова интерпретация на темата "престъпление и наказание", въплътена в "Портокал с часовников механизъм" от А. Бърджис. Въпреки това, сюжетите на тези произведения се основават на различни принципи, също така и възгледите на двамата автори за средствата за защита от престъпници се намират в противоположни равнини ...
Нестандартното решение на отговорността при получаване на човешка власт над съдбите на други хора в историята "Бог" също не оставя читателите безразлични.
Следващият разказ "Стани, брат!" без съмнение позволява още веднъж да осъзнаем необичайната ценност на съществуването на всяка уникална личност.
Предупреждение за мнозина ще бъде кратката история "Последното желание" , обясняваща до какво може да доведе неконтролируемото желание да се измени света.
"Умното желязо Уен Дип" най-малко категорично показва, че страстта на изкуствените хуманоидни същества не винаги води до положителни резултати, дори ако не се нарушават известните закони на роботиката на Айзък Азимов.
Малкото хумор в "Бартер" може да натъжи читателите - ако си представят, че главният герой няма право да направи грешка в избора на едно единствено правилно решение.
И, разбира се, не може да се пропусне вечната тема за любовта! В този случай - как е възможно да изглежда в бъдещето ("Любов по неволя").
"Биомаса" - лек за четене разказ, и в същото време почит към творчеството на Робърт Шекли,с необятните си пленителни представи на далечни неусвоени светове.
Донякъде самостоятелен в сборника е историята "Още вчера" - безсмислието на стремежа на главния герой да промени себе си, дори и в лицето на неизбежната смърт...
"Мъртва колекция" ще накара читателят да бъде искрено съпричастен със съдбата на получовек-полуробот, който в екстремни обстоятелства, трябва да се изправи пред неизбежния избор на идентичност.
Микс от кратки произведения, в които главните герои, събития и комбинации се различават значително, създава трайно впечатление за интегритета на целия сборник. В тази книга няма лековати творби добавени с цел увеличаване на обема и. Затова пък човек може да се наслади на което и да е прозиведение на Юрий Муляр без каквото и да е напрежение във всяка ситуация и при всякакво състояние на душата! ..

Муляр Ю.П., Адреналінові сутінки (збірка фантастичних новел). — Чернівці: видавництво «Місто», 2007. — 128 с.

Муляр Ю.П., Адреналиновые сумерки (сборник фантастических новелл). — Черновцы: издательство «Місто», 2007. — 128 с.

Об авторе: Юрий Петрович Муляр родился 10 марта 1964 г. в г.Чертков Тернопольской обл. Украины. В прошлом кадровый военный, офицер ПВО, ныне — майор запаса ВС Украины. Два высших гуманитарных образования. Женат первым браком — двое взрослых детей. Ныне — социальный работник в негосударственной общественной организации «Народна допомога» (Черновцы). Более 10 лет пишет короткую и очень короткую фантастику. От случая к случаю печатается в различных масс-медиа. В 2007 г. на собственные средства выпустил в черновицком издательстве «Місто» сборник фантастических новелл «Адреналиновые сумерки» (на украинском языке). Не является членом ни одного литературного союза или политической партии.
Блог:
www.samete.blogspot.com

Няма коментари: