Онлайн книжарница

сряда, 21 август 2013 г.

Океанът в края на пътя – Нийл ГеймънЗа първи път се срещнах с творчеството на Нийл Геймън, когато прочетох "Добри поличби". Тогава си помислих, че свежият хумор, ироничните препратки и пълнокръвните описания на героите и случките са дело на сър Тери Пратчет, а Геймън играе просто поддържаща роля. В момента Н. Г. е известен почти колкото Тери и като човек, който усилено чете фантастика и фентъзи реших, че е крайно време да се запозная по-отблизо с произведенията му.
Тъй като Нийл Геймън е един от най-добрите съвременни писатели мисля, че е удачно да сравня неговия стил с този на майстора Рей Бредбъри. Подобно на великия Бредбъри и Геймън рисува с размити акварели, понякога с акрил, използва също така и маслени бои, моливи, туш, а от време на време - и флумастери:
"Възрастните следват утъпкани пътеки. Децата проучват. Възрастните са доволни да вървят по един и същ път, стотици или хиляди пъти. На възрастните навярно не им хрумва да се отклонят от пътеките си, да пропълзат под рододендроните, да намерят пролука между оградата."
"Океанът в края на пътя", Нийл Геймън
Най-мрачните нотки от сюжета на романа силно напомнят култовата книга "Страх" от Лафайет Роналд Хъбард. Хумористичните нюанси от книгата на Геймън пък са сравними единствено с приключенията на семейство Хогбенови, сътворени от класика Хенри Кътнър.
"Океанът в края на пътя" е книга за детството, за магията, за магията на детството и за паралелните светове на възрастните и малчуганите. В романа се разказва за седемгодишно момче, което изживява и ужас, и приятни чудеса при сблъсъка си със свръхестественото. Също така книгата е написана поетично с изречения, които впечатляват и разтърсват:
"Избягах в главата си и се скрих в книга. Винаги отивах там, когато истинският живот се оказваше твърде труден или твърде неумолим."
По мое лично мнение при написването на този роман Геймън е бил повлиян от "Библиотечна полиция" и "То" на Стивън Едуин Кинг. Само че в "Океанът в края на пътя" чудовищата и порталите към тях са навсякъде. Дори в сърцата ни.
Нийл е забавен, неустоимо оригинален и неговите изречения приличат на нещо средно между стих на Джон Кийтс и латинска сентенция:
"Правя изкуство, понякога правя истинско изкуство, а понякога то просто запълва празнините в живота ми. Някои. Не всички."
Романът е обявен за книга на месеца на "Амазон", юни 2013 и е една от най-рекламираните в момента аудио книги.

Купете "Океанът в края на пътя" тук:
http://www.bard.bg/book/?id=1646

Няма коментари: