Онлайн книжарница

събота, 21 септември 2013 г.

Рецензия на "Младостта на магьосника" от Евгений Лукин


Най-добрият съветски писател на хумористично фентъзи е Кир Буличов. Считам неговите разкази "Не ядосвай магьосника" и "Недостойният богатир" за шедьоври.
Евгений Лукин се е учил добре от Игор Можейко (Кир Буличов). "Младостта на магьосника" е книга написана в жанр карнавално фентъзи. Това е роман, който не може да четете без да се смеете:
"- Моомент! - мефистофелски вирнал вежди, протръби старият чародей, - Да не съм те чул повече да ми сипеш тия словесни алабализми! Че като те подхвана... на майка ти у табутата, през седемте евфемизма, с трийсет и три епитета отзад, та у тълковния речник!"
"Младостта на магьосника" от Евгений Лукин
Глеб Портнягин е човек, който е нарушавал един-два закона свързани с отнемането на чужда собственост. Също така има вроден талант за правене на магии. Това е достатъчно старият чародей Ефрем Нехорошев да го вземе за чирак. Щом младият Глеб спокойно нарушава обикновените закони, значи ще може да пренебрегва и природните.
Писателят Евгений Лукин демонстрира смайващи познания за астрологията, хиромантията, енергийните чакри и варенето на отвари. Също така има неповторим стил на писане предизвикващ смях у всеки интелигентен човек:
"Няма такъв член в наказателния кодекс - авторитетно отбеляза сведущият Портнягин. - За магьосничество не опандизват.
- Членове да искаш! - изпръхтя магьосникът. - Кой ще си играе да ти вади член за всеки отделен случай? Нашите как я карат? Ако си гангстер, те прибират за неплатени данъци, ако псуваш на обществено място - за разгласяване на държавни тайни."

Чели ли сте "Азазел" от Айзък Азимов? "Младостта на магьосника" малко прилича на нея. Множество хумористични разкази за магии завършващи с невероятен и абсолютно неочакван край.
Допълнително удоволствие доставя фактът, че пред всяка история има мото от народна песен, световен класик, или автор напълно неизвестен на българските читатели. По това книгата ми напомни на "Вечери в селцето край Диканка" от великия Н. В. Гогол (да не се бърка с Гугъл :)
По мое лично мнение Евгений Лукин е прочел повече книги отколкото има в Библиотеката на Конгреса. Също така знае повече за етимологията от всеки средностатистически професор, който я преподава в университет. Достатъчно е да спомена само няколко от имената на героите за да се усмихнете: Рая Земнова, Родион Незлобин (петкратен шампион по смесени бойни изкуства), а също и Егрегор Жругрович Двоеглазов.
Лукин е оригинален и изковава нови думи като "клептокинеза". Също така измисля свръхестествени създания, които не съществуват в руския или който и да е фолклор.
Нека се развеселим в самия край на статията със следния цитат:
"...- Такива магии се правят на глас и с музикален съпровод... - той посочи, без да гледа към ъгъла, където се валяше прашасал и занемарен туктук, местна разновидност на тамтама, само че с малко по-приглушен звук."

Купете Младостта на магьосника на този адрес:
http://colibri.bg/knigi/816/evgenij-lukin-mladostta-na-magyosnika

Няма коментари: