Онлайн книжарница

петък, 27 септември 2013 г.

Съпругът - Дийн Кунц


Дийн Кунц притежава своеобразен талант да поставя обикновени хора в най-ужасяващи и абсурдни ситуации. Освен това умее да направи достоверно случващото се с героите му. Също така има ясно обособен кинематичен стил:
"Кръв има и по теракотената настилка на пода. Много кръв. Сякаш цял океан.
Гледката ужасява Мич до такава степен, че му се ще отново да затвори очи. Но в съзнанието му се загнездва идиотската идея, че ако затвори два пъти очи пред една и съща гледка ще ослепее завинаги."
"Съпругът", Дийн Кунц
Главният георй е най-обикновен градинар. Той не е мултимилионер или олигарх. Въпреки това някой отвлича съпругата му и и по телефона му поставя условие, че ще я върне срещу два милиона долара.
Откъде един градинар може да намери такава сума? Всичко, което може да събере са 31 000 долара. На всичко отгоре похитителите застрелват човек за да докажат, че са готови на всичко. И тогава полицията става меко казано подозрителна спрямо Мич:
"- Думата "лоши" звучи толкова...
- Старомодно. - подсказва инспекторът.
- Предполагам, че във вашата работа всичко е или бяло, или черно.
- В сивия мрак всичко е или черно, или бяло, Мич."
Характерно за Дийн е, че успява да забави действието в своите романи. Тъкмо читателят си мисли, че влакчето на ужасите е спряло на най-високата извивка, понеже някой е изключил тока в литературния лунапарк. И тогава внезапно следва стремглавото спускане развяващо косите ни и започва да ни се вие свят.
Харесвам цветните описания на Кунц, особено когато в тях е примесен хумор:
"Макар горилите да имат вид на дарени с чувство з хумор колкото бръмбари гробари, единият с гладкото лице се разсмива, а другият с акнето се усмихва."
Друга черта в стила на Кунц, е че героите винаги имат някаква сериозна тайна. Най-често в миналото. Понякога мистерията е скрита в приятели или роднини и то толкова сериозно, че отнема много време на главните герои да я разгадаят.
И така какво би направил един обикновен човек поставен в невероятни обстоятелства? Когато е заплашен животът на най-близките му? Когато трябва да събере непосилна за него сума? Когато е предаден от един от хората, които е обичал, и на който е разчитал?
Можете да прочете отговорът на Дийн Кунц в катарзисния финал на "Съпругът":
"А и пред злото не бива да се отстъпва, единствената възможност е съпротива. И упорство."

Купете Съпругът от Дийн Кунц тук:
http://www.colibri.bg/resultsp.php?book=439

Няма коментари: