Онлайн книжарница

четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Чуждоземецът - Кол Бюканън


В тази книга авторът е създал екстравагантен и автентичен свят. Понякога героите се придвижват с дирижабли и водят сражения в облаците, които напомнят на старовремските пиратски битки с оръдия и гюлета. По-голямата част от фауната и флората носят странни, но донякъде познати названия измислени от Кол Бюканън. Това се отнася за игрите, с които се забавляват героите в романа, а също и за дните на седмицата. Всичко е достоверно, защото описанията са неподражаеми и красиви:
"Младият му глас бе сух шепот, самотен като небето."
Кол Бюканън ловко използва логиката на преобръщането. Не е рядкост някой от неговите герои да възкликне: "О, Пресвета Ерес!" Подобна логика е постигната и в изобразяването на "зимната лоза" - растение, което по неизвестни причини разцъфва само през зимата.
Диалозите в книгата са философски и човечни. От тях можем да научим много и да си извлечем съответната поука:
"...- Човек трябва да е умерен във всичко, включително и в умереността."
В "Чуждоземецът" има много увлекателни попадения. Едно от тях е растение, което може да влияе на паметта. Друго е червей позволяващ пълен ментален контрол, включително и възможност за заповед към подчиненото лице да се самонарани. Като всеки голям писател и Кол Бюканън умее да поднася хумористични закачки, каращи читателя да се усмихне:
"Нико беше доволен, когато почти най-първото нещо, което научи в манастира бяха няколко отбрани псувни, които никога преди това не беше чувал."
За първи път във фентъзи роман е засегнат толкова сериозно съвременния проблем за безработицата. Друго, което ми се стори необичайно в книгата, е че черният барут е изобретен, въпреки това е скъп и не е много разпространен, поради което по-голямата част от бойците използват мечове, лъкове и арбалети.
В романа има изказвания, които си заслужават да бъдат запомнени:
"...- Тук не става дума, както толкова често се случва, за сивото, което се намира между бялото и черното и заради което толкова често ни се налага да търсим прошка в часовете ни на вътрешна тишина."
В "Чуждоземецът" има забележителни препратки към дните на Римската империя. Има и много секс и насилие.
Но безспорно най-интересна е идеята, че е възможно дружина нинджи(рьошуни) да живее на уединено място и да следва свой собствен кодекс, който обаче е подобен на този на самураите. А толкова добри бойци няма как да не бъдат привлечени на нечия страна. Особено когато става въпрос за чест...

Купете "Чуждоземецът" тук:
http://www.prozoretz.com/?act=products&do=details&id=1549&cat=5

Няма коментари: