Онлайн книжарница

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Книжки за деца и родители


www.dora.bg
Издателство „Колибри“ е създадено през 1990 година – едно от първите частни издателства след промените и от малкото, които съществуват и днес. През годините „Колибри“ се утвърди със своя професионализъм и качество като едно от водещите издателства на книги у нас, познато и извън страната като единствен представител на много чужди издателства. Високото качество на текстовете и преводите на „Колибри“, както и изисканото художествено оформление са признати в страната и чужбина. Всяка година „Колибри“ издава около 100 нови заглавия.
От пет години насам издателството публикува и книги за деца на всички възрасти – отлично подбрани четива, които се сдобиха с висока оценка и покориха вниманието на този толкова придирчив читателски сегмент. Зад всяко от заглавията стои екип от професионалисти, осигурили безукорен превод, интересни илюстрации, високо качество на печат и адекватно позициониране на литературния пазар. Изборът на книги, подходящи за малчуганите, е подчинен на представата за идеалното детско четиво – съчетание от топъл хумор, забавни приключения и ценностни внушения, които гарантират нормално развитие на децата и превръщането им в пълноценни личности. Особено полезна в този смисъл е чудесната поредица в помощ на родителите, чиито заглавия неизменно фигурират в класацията за най-продавани книги на издателството.
Издателство „Колибри“ поддържа дългосрочни отношения със световноизвестни компании и представя брандове с отлична репутация.

Името Larousse е символ на взискателност, безупречна стратегия и гаранции за оптимално съотношение между качеството и цената на предлаганите продукти. Елегантната серия албуми с твърди корици изобилства от красиви илюстрации, съпроводени от пояснителен текст, който въвежда децата в необятния свят на знанието. Енциклопедиите Larousse са магическо преживяване - освен че съдържат игри, гатанки и пълноцветни картинки, те са поучителни и запознават палавниците с любопитни факти и научни истини, които стимулират логическото мислене и въображението.

Други атрактивни детски поредици, които се радват на огромен успех в България и по света, са книжките на Вивиан Френч, Кресида Коуел, Хайауин Орам и Сара Уорбъртън. Своенравните вещици на Хайауин Орам ходят на балет, боледуват от морска болест и звездна треска и непрестанно кудкудякат, докато децата четат и се заливат от смях. Освен че превежда мемоарите на Хълцук от старонорвежки, Кресида Коуел ги илюстрира и създава истински драконови предизвикателства за малките читатели. А в Дворцовата академия за подготовка на Съвършени принцеси се случват толкова невероятни неща, че дори Вивиан Френч, авторката на „коронованата“ поредица, понякога се изненадва от тях.

Тандемът Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе стои зад едни от най-успешните проекти за деца и тийнейджъри в световен мащаб. Подвизите на малкия Никола̀ и неговите щури съученици покориха сърцата на милиони малчугани на възраст над 6 годинн. Рьоне Госини разказва истории, които са възпитателни за децата, живеещи в свободни об¬щест¬ва, а находчивите карикатури на Жан-Жак Семпе развеселяват и придават чар на четенето като преживяване.

През 2013 г. „Колибри“ се сдоби с лиценз и сключи споразумение за издаване на знаменитата серия за Дора Изследователката на български език. Любознателното момиченце е най-прочутата и актуална анимационна героиня в света. Дора, Ботичко, Диего и компания учат, развличат и вдъхновяват малчугани на възраст от 3 до 12 години по всички кътчета на планетата. До края на 2014 г. в България ще бъдат на разположение двадесет селектирани книжки от поредицата, съобразени с особеностите на родния литературен пазар. Всички са прекрасно илюстрирани и се явяват незаменим подарък за будни дечица.

Не по-малко интригуващи са чудните герои в „Чудният роман на Кум Лисан“. Великолепно претворена в стихове на български език, версията на старонемския епос „Лисицата Райнеке“ и старофренския нравоучителен „Роман за Лисицата“ е дело на големия български писател, интерпретатор и ерудит Димитър Стоевски. Тези средновековни разкази продължават да вълнуват деца и възрастни, защото изобличават неизкореними човешки пороци и обвързват европейското културно наследство с родния бит и фолклор. Издателство „Колибри“ предлага и забавни пъзели с разкошни илюстрации, тетрадки за оцветяване, адресирани към палавници на различни възрасти, както и сборници с вечните приказки на Шарл Перо, Братя Грим, Вилхелм Хауф и Ханс Кристиан Андерсен.

Поредицата в помощ на родителите съдържа световни бестселъри, извор на разумни съвети, стратегии на възпитание и препоръки, онагледени с конкретни примери от практиката. Авторите на тези книги са светила в областта на психологията, педагогиката и семейната психотерапия - сред тях са Франсоаз Долто, Мириам Сежер, Стив Бидълф, д-р Фицхю Додсън, д-р Томас Гордън, Юлия Гипенрейтер. Благодарение на „Колибри“ трудовете на една от най-значимите фигури на френската и на световната психоаналитична наука придобиха популярност в България. Последователка на Фройд и съратничка на Лакан, Франсоаз Долто посвещава живота и кариерата си на всичко, свързано с лечението, профилактиката и възпитанието на децата и дава отговори на въпроси, които всеки родител си задава. Неин верен поддръжник е Мириам Сежер, детски психиатър и психоаналитик, автор на „Думи, за да се родиш“ и своебразното й продължение „Малкото училище – голямото начало. Детето и детската градина“. Д-р Додсън вярва, че „винаги има повече от един начин да постигнем целите си“ и предлага ефикасни стратегии и техники, основани на отношения на обич и доверие, които установяваме с децата си още в бебешката им възраст. Кристин Брюне и Ан-Сесил Сарфати, авторки на „Първите седем години – малки и големи проблеми. Какво да говорим, какво да сторим?“, дават идеи за справяне с житейски сътресения (развод, болест и смърт), както и съвети за плавно преминаване през периоди на промяна. „Десетте най-важни неща, които можете да направите за децата си“ на Рони Джей съдържа бисери от съкровищницата на родителския опит и изтъква най-важните предпоставки за отглеждането на здрави, щастливи и уравновесени деца. А именитият новозеландски психолог Найджел Лата подхожда към темата за възпитанието на подрастващите по-артистично и предупреждава: „Преди децата ти да те побъркат, прочети това!“

Заглавията от поредицата в помощ на родителите и детските книжки на издателство „Колибри“ се отличават с качество на съдържанието, привлекателен дизайн, безопасни корици и балансирани цени. Много от четивата са одобрени от МОН като подходящи за обучение и развлекателни дейности в български детски градини.

Няма коментари: