Онлайн книжарница

четвъртък, 28 ноември 2013 г.

Рецензия на "Червения дракон" от Томас Харис


Томас Харис е авторът, който най-добре описва умопобъркани убийци. Неговите герои с психични отклонения внушават страхопочитание и безусловен ужас у читателите. Освен това Харис е писател, който може да съчетае само в едно изречение хумор, критика и цинизъм:
"Фреди беше чувал, че Холивуд е подходящо място за отблъскващи типове с много пари."
"Червения дракон"
В тази книга е изобразено едно от най-оригиналните и зли показни убийства, които може да измисли човек. Убиецът с прякор Червения дракон е обиден от статия на репортер. Социопатът залепя журналиста с епоксидна смола за тежка инвалидна количка. После го залива с бензин, запалва го и го засилва право към входа на редакцията, в която работи репортера.
Впрочем авторът е наясно не само с мислите на психопатите, но и с разсъжденията на обикновените хора:
"Тя обичаше секса, но още преди години бе научила една истина за мъжете - най-много ги е страх да не си окачат бреме на врата. Страхът им нарастваше неимоверно в нейния случай. Не обичаше и мъжете да се промъкват в леглото и и да изчезват после на пръсти, сякаш крадяха пиле от чужд кокошарник."
В романа ще срещнем и д-р Ханибал Лектър, който е затворен в болница за психически болни престъпници. Но въпреки това ограничение все още е доста опасен. Червеният дракон се прекланя пред д-р Ханибал Лектър и успява да му поднесе комплиментите и възхищението си. В замяна Ханибал Канибала намира начин да осведоми почитателя си къде живее най-умния агент на ФБР. И по този начин да превърне преследващият в преследван.
Между другото смятам, че "Червения дракон" е колкото трилър, толкова и хорър роман:
Закрепени на страниците, отхапани части от човешки скалпове проточваха косми надолу."
Това, което ме изумява в Томас Харис са неговите ненадминати познания в областта на криминологията. Авторът притежава също и тънък психологизъм, и остро чувство за хумор. А това прави диалозите в книгата неповторими:
"Кажете, не се ли опита да рови нескопосано в главата ви като първокурсник, който иска да смъкне от момичето си ластичен колан за чорапи?"
Мисля, че всички ние трябва да се радваме, че Томас Харис не е садистичен изверг, а професионален писател. Защото ако беше наемен убиец никога нямаше да го хванат.

Купете "Червения дракон" тук:
http://colibri.bg/knigi/837/tomas-haris-cherveniq-drakon

Няма коментари: