Онлайн книжарница

неделя, 8 декември 2013 г.

Рецензия на "Отминали времена" от Кейт Мортън


Кейт Мортън е авторка, която не само ни въвежда в отминалите времена, но в същото време успява да ни внуши, че не само общочовешките ценности са вечно живи, но че и пороците са присъщи на всички генерации.
Изключително е умението на писателката да разкрие съдбата на няколко поколения по преплетен и загадъчен начин. Като лъч светлина проблясват откритията на героините от сорта на:
"Но любовта не е толкова мъдра, не и според опита на Пърси: любовта не зачита обществените ограничения, не се съобразява с класовите различия, нито с благоприличието в добрия стар смисъл на думата."
Трогателни са преживяванията на героите от Втората световна война, особено на най-невинните - децата.
Усеща се английският характер, обучение, традиции, които от една страна заслужават уважение. Но също така и отблъскват, защото ограничават роднинските, дори семейните взаимоотношения.
Старата британска школа на навици и възпитание пречат на онази откровеност, която е присъща между майка и дъщеря.
Отминалите времена са не само тайна за някои от героите, но създават догадки, размишления, терзания, дори страдания. В същото време призрака на "Човекът от калта" витае ту чрез книгата за него, ту във фантазиите на героите. Трудни са отношенията между тях, всеки се стреми да разкрие мистериите на другия, а своите да завоалира.
Интригуваща е съдбата на най-малката сестра. Тя има не само своите странности, но в същото време се стреми да скрие не само душевните си терзания, но и най-силните си чувства.
Всяка от героините е със своя странна съдба и стига до различни индивидуални истини в живота си. Пърси се убеждава, че мъртвите тежат повече от приятелите, които са изоставили.
А човекът от калта се оказва един млад мъж завърнал се от фронта и намерил нелепо своята смърт от едно уплашено момиче. Странно съвпадение - израстват с книгата "Човекът от калта", но превратностите на съдбата довеждат сестрите пред труп в калта, за чиято смърт са виновни те.
"А бремето на истината и нейното незачитане Пърси щеше да понесе сама."
Не можеш да прекъснеш четенето на "Отминали времена", защото съдбата на три жени, събития случили се преди години разпалват жаждата на читателя да проследи човешкия живот, изпълнен с препятствия, мечти и стремеж към щастие, но ограничаван от световните събития, семейните трусове и личната драма.

Няма коментари: