Онлайн книжарница

вторник, 18 февруари 2014 г.

Боговете на вината - Майкъл Конъли


Богове на вината, така адвокатите наричат помежду си съдебните заседатели, които в съда имат решаваща и последна дума - "виновен" или "невинен".
Според мен обаче думата богове повече можем да отнесем към адвокати, които са готови с риск за живота си да защитават несправедливо обвинени, опитват се да спасяват човешки живот и съдби.
Не е случайно, че главният герой се прекланя и стои като послушно дете пред Адвокат, който би могъл да бъде събирателен образ. Ето думите на този човек, който е в инвалидна количка:
" - Няма по-благородна кауза на нашата планета от тази да защитаваш несправедливо обвинен."
Авторът повежда читателя в сложния лабиринт на живота. Престъпниците са проститутки, сводници, наркодилъри. Хора, които престъпват законите, но всяко престъпление трябва да бъде наказано според своята тежест. С интерес читателят проследява сюжетната линия и с потрес научава, че истинските престъпления са в съдебната система.
Убита проститутка, наркодилър вкаран до живот в затвора за 50 грама хероин и подхвърлен пистолет, сводник обвинен в убийство и чакащ наказание, защото не може да докаже своята невинност. Адвокатът, който се стреми да спечели от всяко дело, се оказва не само смел човек, но и страстен защитник на истината за несправедливо обвинените. Той има своите недостатъци, но е един обичащ баща, един етичен работодател, и въпреки опита да бъде убит, продължава да търси и прикове на подсъдимата скамейка истинските престъпници. Мики Холър успява да включи в своята смела кауза и своя екип, въпреки, че трепери да не ги постигне съдбата на Ърл.
Всяка следваща страница е по-напрегната, загадъчна, но престъпникът не е толкова умен, че да се измъкне от хватката на опитния адвокат, който не се страхува да докаже, че престъпленията се извършват от хора, работещи в Агенцията за борба с наркотиците.
Не само Боговете на вината, но и съдията и прокурорът трябва да бъдат убедени, че дребните престъпници трябва да бъдат по човешки защитавани.
Мики Холър казва, че:
"Някои форми на справедливостта могат да са ужасни. Но в този случай тя възтържествува както трябва."
Оказва се, че и съдебната система може да бъде побеждавана. Че ченгетата носят на кръста пистолети, които могат да се използват за престъпления.
Напрежение, любопитство, възхищение от един адвокат, който се стреми да изкара печалба от своите клиенти, но е готов и сам да им даде пари, вяра сигурност. Именно така спечелва отново и своята дъщеричка, като я кара да разбере, че понякога престъпниците заслужават и разбиране и справедливост.

Купете Боговете на вината тук:
http://www.bard.bg/book/?id=1732

Няма коментари: