Онлайн книжарница

петък, 14 март 2014 г.

Новолуние - Стефани Майър


Не е случайно, че Стефани Майър използва цитати от "Ромео и Жулиета", защото в "Новолуние" героите се обичат дори повече от героите на Шекспир.
Интригата е възходяща, сцените са впечатляващи, а емоциите - силни до изпепеляване.
Бела е неъпълнолетна, но любовта и е силна, постоянна. Има ли по-чиста любов от тази на едно седемнайсетгодишно момиче, което не търси някакви облаги, а чиста, безкористна обич?
Особено странно е, че тя обича един вампир, който обаче се отличава със своята красота и доброта. Не само Едуард, но и цялото му вампирско семейство не причинява никому зло.
Едуард само обича Бела и то толкова много, че е готов да се раздели с нея, но тя да си остане човек. Чия любов е по-силна е трудно да се определи.
Момичето само описва своето страдание като дупка на мястото на сърцето му.
Можем да си представим нейната поза, свита, обгърнала се с ръце за да не се разпадне.
Тя не иска нищо, а само да чува гласа на Едуард, да го усеща по някакъв начин. Открива един начин - рискът, и я виждаме качена на мотор, скача от скалата рискувайки живота си.
Но Бела обича всеки, който заслужава нейната обич. Сякаш за да я изпита съдбата и поднася още едно тежко преживяване. Джейкъб, който е неин истински приятел, става върколак. Бела открива, че щом обичаш някого, не можеш да разсъждаваш върху поведението му.
Силата на любовта. Виждаме я в готовността на едно обикновено момиче да се превърне във вампир. Но тази сила кара и вампирите да се стремят към добрина вместо да хапят, да се хранят с кръв.
Именно тази безкрайна любов кара върколака Джейкъб да се надява, че Бела ще го обикне, че заради него ще остане човек.
А тя се чувства като разбита на парченца, но всяко парченце е свързано с Едуард. Бела би искала да е честна с Джейкъб, не желае любовта и да е свързана с лъжа. Кулминациите са няколко, защото става дума за живота на героите. Едуард е готов да се жертва, за да изчезне от живота на Бела, да я остави жива и то като човек, който би могъл да преосмисли съдбата си, да я промени.
А момичето моли Алис да я ухапе, да влезе в света на своя любим, който е вампир.
"-Точно това ще направя. Какъв избор имам? Не мога да живея без теб, но отказвам да унищожа душата ти."
Това са думите на един вампир. Колко голяма е обичта му щом се стреми да запази душата на своето любимо момиче.
На финала осъзнаваме, че нещата от които любовта има най-голяма необходимост са компромиси и разбиране.

Купете Новолуние тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/drugi-romani-119/fentazi-romans-277/zdrach-twilight-169/2-novolunie-13.html

Няма коментари: