Онлайн книжарница

вторник, 25 март 2014 г.

Рецензия на Чудовища (част втора) от Илса Бик


Жанрът хорър от години насам се е превърнал в част от поп културата. Тази книга не прави изключение и изобразява чудовища подобни на зомбита, които обаче не са типичните ходещи мъртъвци. Това са хора, Променени вследствие на гигантски катаклизъм и превърнали се в човекоядци. Главните герои в книгата понякога наричат чудовищата Чъкита, което ярко ни демонстрира черния хумор на авторката. Впрочем Илса Бик има доста колоритен и леко комичен стил, както можете да видите от следните редове:
"Тя знаеше повече за квантовата физика, отколкото за бременността, а след като познанията и за квантовата физика бяха колкото тези за Външна Монголия, можеше да се приеме, че на практика си беше неука."
Алекс, Том, Крис и Ели се опитват да оцелеят. Алекс е хитра, изобретателна и силна. Обаче в главата и живее чудовище. По-точно мозъчен тумор. Въпреки, че туморът е проклятие той също така дава на Алекс и определена паранормална способност.
Романът изобразява картина на една апокалиптична Америка, която обсебва изцяло нашето внимание. Авторката демонстрира своето умение да изтъче историята така, че да обгърне изцяло читателя и да го накара да се почувства сякаш лично изпитва преживяванията на героите. На различни места в книгата Илса Бик споменава филми, които са култови, но също така вероятно са я вдъхновили да напише тази трилогия - "Стар Трек", "Проклятието Блеър", Властелинът на пръстените" и "Матрицата". Чъкитата гледат хората все едно са подвижни хотдози. Хората се защитават с помощта на всички оръжия и боеприпаси, които успеят да намерят.
Интересно е, че освен психиатър, авторката е и бивш майор от армията на САЩ. Бойните сцени в книгата са невероятно много, описани по ужасяващ и брутален начин. Попарени от хвърлена вряща тенджера човешки очи, летяща и горяща след взрив конска глава... Това са само малка част от кинематичните сблъсъци, които са изобразени в "Чудовища".
В този роман имна много тръпка, напрежение и адреналин.
Илса Бик може да зашемети въображението ви само с няколко думи:
"Следобедът се разби с изстрел."
Финалът на книгата е положителен. Има шанс за хората, стига да не градят бъдещето си само върху страха да не бъдат изядени.

Купете "Чудовища" тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/drugi-romani-119/antiutopii-278/pepel-279/3-chudovishta-chast-vtora-2110.html

Няма коментари: