Онлайн книжарница

неделя, 11 май 2014 г.

Рецензия на "Ритуали на съзряването" от Октавия Е. Бътлър


Тази книга проследява живота на Акин, който има петима родители, представящи два вида и три пола.
Извънземните на Бътлър са особени и не всеки може да ги възприеме или одобри:
"Раждането му носеше болка на Лилит, но Никанж винаги я отнемаше. Ахажас нямаше отвор за раждане. Детето и само трябваше да намери пътя си навън."
Корабите на оанкалите са живи - подобни на Моя във "Фарскейп", само че книгата е писана доста преди създаването на сериала. Романът изобилства от новаторски идеи в областта на биологията и тераформирането. Също така разглежда обстойно и темата за ксенофобията.
Акин е отвлечен от хора от съпротивата. Те се надяват да го разменят срещу една-две жени и метални инструменти.
Книгата е изпълнена с дилеми и морални колебания. Извънземните са спасили човечеството от самоунищожение, но цената за това е наистина висока. Ако лошата черта на хората е йерархичното поведение, то недостатъкът на оанкалите е тяхната сериозна вяра в превъзходството им.
Бътлър пише по начин, който е специфичен за "златната ера" на американската фантастика. Стилът и се характеризира с оригиналност, дълбочина и необикновено ярки научни идеи:
"Оолоито Акджай протегна един тънък преден крайник. Акин го взе в ръцете си, все едно е сетивна ръка - и изглежда беше точно това, макар че още в първия миг на контакта им Акин научи, че оолоито разполага с шест, вместо с обичайните две сетивни ръце."
Авторката използва уменията си за да накара всеки от нас мисли за това, което определя нашата човечност. Това е тест, за който все още няма фундаментални и категорични отговори. Освен оцеляването.

Купете "Ритуали на съзряването" от Октавия Е. Бътлър тук:
http://www.colibri.bg/knigi/900/oktaviq-e-bytlyr-rituali-na-syzrqvaneto

Няма коментари: