Онлайн книжарница

понеделник, 23 юни 2014 г.

Рецензия на „Нагоре по стълбата, която води надолу” от Бел Кауфман


Предговорът на тази книга е дълъг цели 16 страници, но е изключително забавен. Писан е от самата авторка. В него ще намерите много лични откровения за живота на Бел Кауфман, конструктивна критика на американската образователна система и най-вече - ще се посмеете до сълзи. Впрочем има и няколко трогателни изречения, които наистина е възможно да ви разплачат. Все пак в момента Бел Кауфман е на 102 години и каквито премеждия да е преживяла, на всички снимки в края на книгата, демонстриращи различни периоди от нейния живот, изглежда безметежно щастлива.
Самият роман е с необикновена постройка. Лично на мен "Нагоре по стълбата, която води надолу" ми прилича на ням филм с Чарли Чаплин. Книгата е пълна със скечове и гегове, които ни даряват с много смях. Те обаче са прекъсвани от бележки, равнозначни на обяснителните надписи в немите филми.
Впрочем бих желал да ви предложа един кратък цитат от книгата:
"Одисео
...Най-накрая отишли на острова на слънцето и изяли всичкия добитък на слънцето. Но Зевз убил всички мъже с изключение на Одисео тъй като той бил героя!"
Въпреки смехотворното настроение, този роман ни запознава и с различни драми от живота на учениците. Девойката Алис Блейк се хвърля от прозореца заради несподелена любов, но остава жива, макар и сериозно наранена. Друга ученичка - Евелин Лайзър умира от инфекция вследствие на аборт, който се опитва да си направи сама с кука за плетене.
Въпреки всичко книгата прелива от хумор и читателят не може със сигурност да разбере колко от случките в нея са напълно реални, и колко са сътворени от въображението на авторката. Ето няколко ученически откровения относно домашните работи:
"Зная, че домашната работа е важна за нашето благополучие и аз я написах но се сбих с едно момче на път за училище и той я хвърли в канала."
"Някой ми го открадна."
"Моето куче го препика."
Бел Кауфман ни предлага много и най-различни статистики за училищата. Също така откровено напада бюрокрацията в образованието и нейните различни прояви. Авторката критикува доста ненужни неща - ПЛК - Постоянен личен картон, СХ - сбити характеристики, ЛУП - Личен ученически профил, както и много други видове ненужна бумащина пречещи на учителите да преподават по най-добрия начин.
Книгата е преведена на десетки езици, а филмът по нея през 1967г. представлява САЩ на Московския кинофестивал.

Купете "Нагоре по стълбата, която води надолу" тук:
http://www.ednorog.com/book_details.php?book=237

Няма коментари: