Онлайн книжарница

четвъртък, 5 юни 2014 г.

Рецензия на “Империя” от Джеръми Паксман


Тази книга трябва да бъде прочетена от всеки българин, за да разбере защо нашата страна е бедна, защо не се чувстваме богоизбрани и как трябва да се държим пред чужденците за да ни уважават. Великобритания властва векове над половината свят. Държавна политика е било завземането на нови земи, налагането на английски и християнството. Търговията с роби и заграбването на природни ресурси от Африка и Азия са били два основни източника на забогатяването на Британия и превръщането и в империя.
Не само авторът, но и част от самите англичани са потресени от тази завоевателна политика. Българите са се борели за свободата, но никога не са отнемали чуждото право на живот и независимост. Винаги съм си мислел, че мисионерите са тръгвали по африканските земи от преданост към Христос, но Паксман ни убеждава, че те са първите завоеватели на африканските страни. След тях са тръгвали търговците и после военните. Силата на оръжието е била най-убедителна за да превърне населението на непознатите земи във вярващи християни и верни британски данъкоплатци. Неизброими са жертвите на имперската политика. Самите училища са подготвяли "английските джентълмени" да обичат чуждите земи, да се смятат за благородни завоеватели и да вярват, че са раса, която трябва да цивилизова другите народи.
Авторът казва:
"Тази система - разкош граден върху нищета - можела да оцелява единствено благодарение на насилието."
Трудно е да си представи човек пазара за роби, където хората са били предлагани и оглеждани като добитък, а често и продавани на по-ниска цена от някои животни. Плантациите, на които работели робите били много добре поддържани от "привилегированите диваци", които били по английски "благородно" управлявани с камшика и пистолета.
Британия завзема толкова земи, че в един момент се чувства пренаситена от владения, но по-страшното се усеща в населването и от имигранти, които постепенно се адаптират и смесват с белите англичани. Империята започва да се задушава, усеща че е трудно да се управляват стотици милиони хора, да се контролират толкова много държави. Завоюваните страни започват войни срещу колонизаторите и Британия е принудена да дава самостоятелност на някои колонии.
Но заграбеното е заграбено, а внуците на бившите пирати и роботърговци са станали лордове и не искат да рискуват живота си в африкански лесове. И днес обаче английското самочувствие е огормно и ние европейците трябва да полагаме максимални усилия, за да им докажем, че сме на едно ниво с тях.

Купете “Империя” тук:
http://www.ednorog.com/book_details.php?book=236

Няма коментари: