Онлайн книжарница

сряда, 1 октомври 2014 г.

Рецензия на "Червена страна" от Джо Абъркромби


Както и в предишните си романи Джо Абъркромби ни описва един алтернативен на нашето Средновековие свят. Той е груб, кървав и жесток.
Писателят отново ни рисува натуралистично най-различни гледки – побиване на отрязани човешки глави на кол, а също и една кучешка – псето ядоса дружината на злодеите, понеже много виело.
Романът е в жанр епично фентъзи за възрастни.
Книгата започва с описването на една алтернативна златна треска подобна на тази в Аляска.
Следва отвличането на децата Пит и Роу от неизвестна дружина злодеи. Отвлечените са братче и сестриче на главната героиня Шай. Заедно с нея по петите на мародерите тръгва и Лам, живял известно време с вече покойната и майка. Лам е огромен северняк с девет пръста на ръцете и Шай го счита за страхливец, понеже избягва преките сблъсъци.
Мисля, че до голяма степен Абъркромби е бил повлиян от Анджей Сапковски и неговия разказ „По-малкото зло“. Между другото творчеството на полския писател е популярно в англоезичните страни от години.
„Понякога се иска малко зло за да предовратиш голямото. Понякога малкото зло е за всеобщо добро. Човек с принципи взима трудни решения и понася тежки последствия.”

ЧЕРВЕНА СТРАНА
Сюжетната линия на Темпъл леко наподобява приключенията на барон Мюнхаузен, а малко прилича и на авантюрите на Ринсуинд. Впрочем Абъркромби е засилил иронията и сарказма до максимум, на места те са доста хумористични. И с това авторът се е доближил до уменията на неотразимия маестро Тери Пратчет.
Интересна е сюжетната линия на актьора Йосиф Лестек. По някое време той успява блестящо да изиграе ролята на висш имперски сановник.
Никомо Коска, командир на Дружината на Милостивата ръка е изграден като абсолютният злодей, пресмятащ човешкото здраве и живот под формата на злато.
В тази книга има и дракон. Но за съжаление звярът се оказа чудесно сътворена машина.
Хубаво е обрисуван завършекът на пазарлъка между едрия северняк и великият Санджийд.
Типично за Абъркромби, в романа има един брутален, кървав и предизвикващ възхищение дуел. Двубоят с голи ръце е между Глама Златния и Деветопръстия. А залогът в него е наистина голям.
Много ми хареса как се развива характерът на Лам. В началото на книгата той е описан като фаталистично настроен и сравнително примирен човек. Но по-късно се оживява и изказванията му стават все по-кръвожадни:
„ – Ще изчакам. Ще помисля. Ще се приготвя. – Лам гаврътна поредната чаша и оголи зъби. – После ще се омажа до лактите в кръв.”
Купете "Червена страна" тук:
http://www.colibri.bg/knigi/1074/dzho-abyrkrombi-chervena-strana

Няма коментари: