Онлайн книжарница

понеделник, 2 февруари 2015 г.

Училищен надзор - Сергей Лукяненко и Аркадий Шушпанов


"Нощен Патрул! Излез от Сумрака!"
Сергей Лукяненко
Преди години в България се издаваше колкото руска, толкова и американска фантастика. Моите любими руски писатели бяха Кир Буличов, А. и Б. Стругацки, А. Беляев и донякъде - И. Ефремов и Алексей Толстой.
Когато за първи път прочетох "Нощен патрул" от С. Лукяненко, бях запленен. Въпреки някои впечатляващи сцени, филмите не ми харесаха колкото книгата. Все пак ако си спомням правилно, от Холивуд бяха платили половината от заснемането на "Дневен патрул" с изискването 30 процента от диалозите да бъдат на английски език.
"Училищен надзор" е интересна и същевременно леко объркваща книга. Объркваща е, защото правилата на историите постоянно се сменят. А е интересна, понеже когато свикнеш с логиката на авторите, започваш да навлизаш все по-дълбоко в повествованието, докато се потопиш напълно и забравиш за всички външни фактори наречени действителност.
Главният герой в книгата е Дмитрий Дреер. Той е добряк и идеалист. Освен това има свръхестествено развито чувство за справедливост.
Дмитрий преподава в интернат за Различни. Тъмни и Светли деца се учат заедно за да се развие чувството им за взаимна толерантност. На територията на интерната се случва нещо странно. Появила се е глутница нерегистрирани върколаци, които са ухапали двама души без обаче да ги убият...
В този роман отново има много умозрителни разсъждения за преимуществата на Различните. Но има също така и доста дълбоки изречения относно техните ограничения:
"За Различните Луната е слънцето на мъртвите, а не плацдарм за луноходи."
Беше ми интересно да науча какво според авторите представлява маг екзот и какво е енергиен голем. Другата новост е появата на жени Инквизитори.
Има също така много интересни препратки към Хитлер и Сталин, и относно предполагаемата дейност на обществата Туле и Аненербе. В един от диалозите е поставена лека ирония спрямо сегашната политика на Кремъл.
Според моето лично мнение закачките с редовното споменаване на Хари Потър, "Хогуортс" и Джоан Роулинг са малко прекалени и целят да впечатлят детската аудитория.
С изключително чувство за хумор е отбелязано, че Брус Лий е още жив и работи в цяла Азия като сътрудник на Нощния Патрул. А що се отнася до Чък Норис - за него се разказват Различни факти в самата Инквизиция.
Дълбокото познаване на човешката психология кара авторите да проявят лек критицизъм:
"У маговете от такова равнище и на такава възраст по принцип съвестта напълно отсъстваше - тя отмираше дори и при Светлите някъде през третото им столетие."
От тази книга ще научите какво представлява заклинанието Канцеларски Плъх. Издава ли Инквизицията индулгенции? Може ли да удариш човек с Екскалибур и той да остане жив? А най-голямата загадка е коя книга е по-страшна - Фуаран или Некрономикон?

Купете „Училищен надзор” тук:
http://www.infodar.com/show_book.php?ISBN=978-954-761-552-6&

Няма коментари: