Онлайн книжарница

четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Нов патрул - Сергей Лукяненко


"Чакаха ме.
И това е единственото, което ни пречи да замръзнем."
Сергей Лукяненко
След петнадесет години в Нощния Патрул Антон Сергеевич Городецки е станал по-Различен. Пие малко повече, шегува се малко повече и е малко по-циничен. Впрочем, с течение на годините изброените неща, като че ли се отнасят за всички нас.
На летище Шереметиево 10-годишно момче реве, та се къса и не иска да се качи в самолета с майка си. Детето крещи, че небесната машина непременно ще падне. Городецки е наблизо и решава да проучи нещата.
Антон поглежда линиите на вероятностите и се оказва, че самолетът наистина ще катастрофира. Городецки преценява, че трябва да извърши намеса от пета степен и да спаси малкия пророк и майка му. По магически начин ги убеждава да се приберат вкъщи. В последния момент Городецки решава да поговори с момчето. Тогава десетгодишният Инокентий (Кеша) изрича следното:
"- Вие сте Антон Городецки, Висш Светъл маг. - каза момчето. - Вие сте бащата на Надка. Вие... Вие всички нас..."
И в тази книга Сергей Лукяненко оказва почит на най-важните филми и книги в жанра фантастика. Споменати са звездните рицари-джедаи. В Нощния Патрул пък се опитват да разработват практически заклинания въз основа на битката между Гандалф и Саруман от „Властелинът на пръстените“. Отново е отбелязана Джоан Роулинг и нейният невръстен герой-магьосник. Но най-голямо удоволствие ми достави уважението на автора към творчеството на братя Стругацки и особено към техните произведения „Пикник край пътя“ и "Трудно е да бъдеш бог".
В този роман съпругата на Антон - Светлана се появява съвсем за малко на няколко страници. Затова пък дъщеря му Надя си е все същото малко ангелче с абсолютна сила, което за секунди може да се превърне в мъничко дяволче. Допаднаха ми разсъжденията на Лукяненко относно нейния потенциал. Городецки е под вероятна заплаха от вещица. Всичко се развива пред очите на Надя и въпреки, че вещицата е Висша и ползва различни магически защити: "Ако Надечка реши да я удари с каквото и да е... Арина щеше да излети през стената."
Интригата в книгата е заплетена около загадъчния Тигър. Той е изключително могъщ магьосник, но не е нито Светъл, нито Тъмен, нито Инквизитор, дори не е и Огледало.
Сергей Лукяненко за пореден път ни доказва, че освен психолог и писател, той е и човек, който умее да мотивира останалите:
"Никога не бива да се отчайваме, никога не бива да се предаваме, дори непреодолимата сила може да бъде измамена - ето на какво ни учи животът на забележителния малък Различен Еразъм..."
Прочетете тази книга. Опитайте се да влезете в Сумрака.

Купете “Нов патрул” тук:
http://www.infodar.com/show_book.php?ISBN=978-954-761-512-0&

Няма коментари: