Онлайн книжарница

петък, 13 март 2015 г.

Хана сама вкъщи - Карин Герхардсен


Светът е голям, но опасностите дебнат отвякъде, всеки човек би могъл да стане жертва на зли типове.
Малката Хана остава сама вкъщи, тийнейджърите Дженифър и Елисе живеят с пропадналата си майка, Йоаким трепери от баща си - кръвосмесител, педофил и звяр.
Светът е голям и в него живеят не само нормални хора, но и извратеняци, педофили, убийци; човешки същества, които са готови да посягат на деца, да изнасилват, да убиват, да злепоставят, да правят интриги.
Дори в полицията се срещат истински добри служители, но и долни гадове способни на всички злини. Не само обикновените хора, но и служителите на реда не са застраховани от беди.
Хубавото е, че в този голям свят живеят не само жертви и престъпници, но и човеци, които са готови да помогнат, да спасят, да накажат тези, които причиняват злини.
Авторката изключително умело запознава читателя със съдбата на всеки от героите. Доказва, че те са жертва на обстоятелствата - семейна среда, близки, които са безотговорни или зли.
Сюжетната линия се движи с нарастващо напрежение, като най-голямата тревога и загадка остава съдбата на малката Хана - тя е на три години, защо е сама вкъщи, ще оцелее ли?
Всеки герой е представен в своя дом. Не е за учудване, че двете сестри, почти деца пушат, пият, достъпни за типовете, с които майка им гуляе. Красивите момичета, оставени без грижа и надзор стават жертва на асоциални извратеняци, а Дженифър умира, не защото е пропаднало дете, а защото иска да живее материално осигурена. Та тя е на шестнайсет и все още трудно различава добро от зло, а може би и никога нямаше да направи разликата, защото еталон за нея е майка и.
По-загадъчно е поведението на Йоаким. Той израства в тежка атмосфера, но запазва своята сърдечност, грижи се за майка си, иска нежно да обича красиво момиче, но търпи гаврите и побоя на своя баща - изверг.
Хана, тригодишното дете е само вкъщи и се опазва от горещата вода, от суровата храна, от тока, но до нея се докопва педофилът Бьорн. Ще бъде ли спасена!?
След като читателят научава колко невинни са жертвите, тръпне дали ще бъдат открити техните убийци. Естествено това е работа на полицията но и обикновени хора с човешки сърца се включват в заплетените събития, защото госпожа Барбро не спира да се тревожи за намирането на Хана.
А полицията работи не само с ум, но и със сърце. Доказателство за това е полицаят Хьоберг, който се прибира в полунощ.
"Погледна я със зачервени от плач очи и не каза нищо. Думите изскачаха от устата му като фойерверки, заслепяваха ги за миг, сетне угасваха и изчезваха, заменени от нови думи."
Можем да се опитаме да си представим какво преживява един полицай, щом като дори се разплаква. Можем да оправдаем Хьоберг, когато го виждаме как натиска главата на педофила във ваната. Този полицай е симпатичен и защото успява да защити своята приятелка и колежка Петра, когато разбира, че тя не само е изнасилена, но е и обект на сексуален тормоз от страна на своя началник. Колкото силна и предана е дамата с униформа в своята работа, толкова безсилна се оказва пред интригантите и долните типове.
Но в този голям свят освен престъпления има и наказания.

Купете "Хана сама вкъщи" тук:
http://www.bard.bg/book/?id=1893

Няма коментари: