Онлайн книжарница

петък, 3 април 2015 г.

Ревю на "Полудив" от Сали Грийн


Главният герой Натан е станал по-див, по-силен и по-уверен от всякога. Освен това е и жесток, когато прецени, че се налага. Нощем той предпочита да спи навън, но най-лошото е, че несъзнателно се превръща в убийствен звяр и започва да ловува и яде животни.
Хареса ми начина, по който Натан се опитва да реши този проблем. Понеже все пак е човек и през деня общува с хора, героят умишлено гладува няколко дена за да види дали животното в него ще надделее и пак ще започне да убива. Каква беше изненадата му, когато една нощ отново се трансформира и разкъса лисица за вечеря!
Най-лошото е, че Натан дори не знае в какво точно животно се превръща. От друга страна по-късно, когато срещна баща си и двамата се трансформираха съвсем целенасочено в орли. Тази гледка е описана по прекрасен и възхитителен начин.
Това, което не ми допадна е сцената, в която главният герой и неговият приятел Гейбриъл си разменят френска целувка. Все пак Натан се осъзна и по някое време отблъсна Гейбриъл и го удари в стената. Може би по този начин авторката се опитва да привлече повече читатели. За мен обаче пострада образа на Натан, който и без това си е анти-герой. На страниците на тази книга той собственоръчно уби 23 души. При това без да използва огнестрелно оръжие.
Все пак Натан продължава да държи на Аналис и се опитва да я спаси.
И в "Полудив" авторката продължава умозрително да разсъждава върху морални дилеми. Ако Белите магьосници и вещици започнат да избиват Черни по начин, напомнящ на геноцид, то добри ли са всъщност Белите?
Лошото е, че Черните са прекалено самонадеяни, безотговорни и своеволни за да се обединят в една сериозна организация и да дадат отпор. Все пак убийството на Черни магьосници достига невиждани мащаби и за да получат защита е създаден ССВМ - Съюз на свободните вещици и магьосници. Това е обединение между всякакви магьосници - Бели, Черни и нечистокръвни.
Интересното в книгата, е че Сали Грийн не само ни забавлява, но и умее да разсъждава по начин, интересен за читателя:
"- Трудно е да прецениш другите и най-трудното е в това, че те постоянно се променят. Хората се променят, Натан. Променят се."
Битките в "Полудив" са много добре описани, разтърсващи и дори бих казал - брутални.
Когато живота на всички Черни магьосници в цяла Европа е поставен под заплаха Натан, а по-късно и баща му се присъединяват към Съюза на свободните вещици и магьосници. А те двамата са известни като едни от най-могъщите магове в света. И предпочитат да убиват с ножове или чрез други зловещи способи...
Когато е притиснат от по-силен или многоброен противник, Натан наистина умее да освобождава звяра в себе си.
Финалът на книгата ще изненада, ще натъжи и дори ще изплаши читателите, тъй като е напълно непредсказуем.

Купете "Полудив" тук:
http://www.colibri.bg/knigi/1140/sali-grijn-poludiv

Няма коментари: