Онлайн книжарница

понеделник, 19 октомври 2015 г.

Ревю на „Медната ръкавица” от Холи Блек и Касандра Клеър


Книгата е фантастична, но успява да надмине човешката фантазия с постъпките, стремежите на героите и с идеята, че дори най-злите и способни магове не могат да превърнат децата в чудовища. Всяко дете има своите очарователни качества. Кал, който всъщност е Константин обича безкрай своя вълк Пакостник. Тамара е всеотдайна приятелка и е готова да помогне и да спре злините. Странно е положението на Кал, който подозира, че баща му е готов да убие Пакостник, да открадне Алкахеста и да върне душата на Константин. Оказва се, че децата трябва да се противопоставят на злонамерените магове, които са готови да убиват възрастни и деца, да използват своите способности само за лошо. Според Кал убийстовото е страшно нещо, дори и ако е направено по непредпазливост. Кал, Тамара и Аарън трябва да се борят не само с маговете, но и с елементалите, изпращани от злосторниците.
Тримата приятели не се страхуват дори, когато маговете правят така, че колата им да полети към Вирджиния. Главните герои успяват да пробият пода и да скочат. Всички оцеляват, но маговете отново ги откриват. Всъщност ги обграждат обсебени, които са готови да служат на всички господари.
Децата са врагове на Хаоса. Ала Кал е готов да се жертва за Тамара, Джаспър и Аарън. Обсебените са готови да убиват, да изпълняват всяка заповед на господаря. Но Кал категорично им нарежда да не причиняват смърт. Обсебените от Хаоса изпълняват неговата заповед.
"Аз... съм Врагът на Смъртта - рече Кал."
Той разказва на своите приятели, че Врагът на Смъртта е загинал по време на Студеното клане и е пренесъл душата си в тялото на бебе. Това бебе е самият той и носи душата на Константин Мадън. Приятелите му са стреснати от това самопризнание, те го обичат и не знаят как да постъпят.
Но Кал заявява, че никога не е искал да нарани някого.
Синовната му обич е толкова силна, че разбира как може да спаси баща си. И освен това да върне Алкахеста на Магистериума.
Този роман е една приказна алегория за силата на магията, на чувствата и на истината.
"Само ако говорим истината, ще разкажем една и съща история."

Купете „Медната ръкавица” тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/romani-119/prikljuchensko-fentazi-131/magisterium-389/2-mednata-rakavitsa-2621.html

Няма коментари: