Онлайн книжарница

сряда, 2 декември 2015 г.

Ревю на "Други песни" от Яцек Дукай


Романът е в жанр алтернативна фантастика. Има доста елемени на фентъзи и някои от НФ, но като цяло книгата ни разкрива един алтернативен свят.
Хареса ми чувството за хумор на Яцек Дукай:
"На 22 априлис 1194 година господин Йероним Бербелек напусна княжеския град Воденбург на борда на въздушната свиня "Ал Хавиджа" в полет към Александрия."
Това, което не ми допадна е, че няма речник за стотиците думи измислени от Дукай. Всяка книга, в която има повече от десет слова, изковани от автора задължително трябва да си има речник.
Вселената на "Други песни" е интересна. В нея веществата не са съставени от атоми, а от пет елемента. Хората могат да сменят Формите си. Всеки човек е надарен с различна сила и най-могъщите могат да контролират цели територии. Светът няма нищо общо с нашия, а е построен съгласно метафизиката на Аристотел.
Авторът с голямо умение и финес е измислил различни животни, общества, социални постройки, правила и закони:
"Плащането е работа на слугите и дулосите, аристокрацията не си цапа ръцете с мамона."
За този роман са важни не образите на героите, а посланията и изводите от техните постъпки. Книгата представлява разкошно забавление за най-сериозните, съсредоточени и концентрирани почитатели на приказната фантастика.
Романът е завладяващ, хипнотизиращ и стимулиращ. Понякога има малко повече описания в жанровете фентъзи/бароков стиймпънк.
По-надолу ви предлагам още един цитат, а вие читателите на моя блог ще решите дали Яцек Дукай може да достигне майсторството на Анджей Сапковски или Станислав Лем:
"През нощта срещу осемнайсети се надигна атаката от запад, цели три колони хорърни - в сиянието от безбройните факли, под нестихващата канонада на хердонските многоцевни кеаунети, над водите на Каикос, горящи от изсипаните в тях алкимически отрови, под стотиците червено-черно бели щандарти на Хорър и десетките щандарти на хорърните ареси, в такова напрежение на смъртоносни аури, че сърцата на хората се пръскаха, от ушите и носовете бликаше кръв, течеше и от очите, а последните защитници на Крепостта умираха по стените и просто от ужаса."
Купете "Други песни" тук:
http://www.colibri.bg/knigi/1225/qcek-dukaj-drugi-pesni

Няма коментари: