Онлайн книжарница

вторник, 9 февруари 2016 г.

Подарък от „Колибри” по случай празника на любовта


Ако перифразираме популярна фраза от „Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало”, тя би звучала така: „Имай смелостта да обичаш - да умре, може всеки”. Любовта е живот, няма спор, а за щастливо влюбените 14-и февруари е само още един ден в рая.

А какво е раят, ако не библиотека?

Всеки, който поръча книги по свой избор от www.colibri.bg през периода 8-14 февруари, ще получи като подарък луксозен албум „Влюбени в книгите”. Той съдържа уникални снимки на 57 български и световни знаменитости в ролята им на посланици на най-одухотворяващото чувство – любовта към четенето. А както вече знаете, да намериш време да четеш, е като да намериш време да обичаш.

По случай празника на влюбените „Колибри” предлага на читателите си и препоръчителен списък от заглавия, които биха разтопили всяко сърце. Ето кои са те:

„Любов” – защото Исабел Алиенде винаги е правилен избор. Пък и само сърцето е онова, което ни движи и определя ходовете на съдбата ни.

„Японският любовник” – защото е величествен любовен епос, който ни напомня, че единствената константа на този свят е промяната.

„Любов и секс в Древен Рим” – защото Алберто Анджела е сладкодумец без конкуренция. В крайна сметка Вергилий е прав - и преди, и сега „любовта побеждава всичко”.

„Мъже без жени” – защото любовта и нейното отсъствие пронизват всички разкази от сборника на Мураками. А както добре знаем, любовта е най-осезаема тогава, когато отсъства.

„Уна&Селинджър” – защото е най-просветленият и затрогващ роман на Бегбеде. И защото времето тече в една-единствена посока – към човека, когото обичаш.

„Любовта – какво не знаем за нея” – защото никога не е излишно някой да ти припомня нещата, които вече си научил. Най-хубавите книги ни казват все неща, които знаем.

„Любовницата на Фройд” – защото думичката страст извира от латинската дума за страдание, а тази книга е дързък портрет на непосилното и всепоглъщащо желание, което свързва Зигмунд Фройд с Мина Бернейс, сестра на съпругата му Марта.

„Никой не се спасява сам” – защото когато сме наранени, нанасяме рани, от които ни боли още повече. Не знаем как да живеем заедно, това е всичко. Знаем само, че никой не се спасява сам.

„Уроци по дишане” – заради онзи момент, в който Маги трескаво рови из вещите на Фиона, докато съпругът й стои безмълвен край нея. Да се откажеш от единствената си истинска мечта – по-голямо прахосничество от това няма.

„Любовта единствена” – защото всяка голяма любов е единствена. А тази книга разказва покъртителна любовна история с тънък усет за психологическия детайл, обръщайки се към най-неизследваните страни на любовното чувство.

„Хотели. Първа стая” и „Хотели. Втора стая” – заради елегантната чувствена проза, която чертае нови пространства в областта на еротиката. И защото гласът, дори само гласът на един мъж е в състояние да накара всяка жена да изпита непреодолимо желание...

„Втори шанс” - защото животът не е като модерните апарати: натискаш едно копче и те ти изсвирват отново избраното парче. Човек не може да се върне назад и някои негови постъпки имат непоправими последици. Като например да се влюбиш в някаква забележителна непозната непосредствено преди сватбата си…

„Любов, огромна като катедрала” – заради занятието на Кей Бартолди. И защото всички носим в себе си илюзията за щастие. Точно тази илюзия ни помага да живеем.

„Любовта трае три години” – защото е заредена с копнеж, но също и с „патологичен” скептицизъм по отношение на дългогодишните връзки. А после се намесва Любовта. И вече нищо не е същото.

Няма коментари: