Онлайн книжарница

петък, 15 април 2016 г.

Ревю на "Конан. Том 2" от Робърт Хауърд


Интересно е, че според автора Робърт Хауърд неговите герои са праволинейни, разчитат на грубата сила, пробиват си път като секат и опустошават всичко наоколо. Чарът на Конан е обаче не само в необикновената му жизненост и мощ, а също и в това, че той е по-различен от останалите легенди в жанра фентъзи. Освен всичко друго кимериецът притежава необичайни лингвистични способности и вродено чувство за справедливост, подходящо за средновековен рицар.
Книгата ме изненада приятно, тъй като в нея открих разкази за Конан, които не бях чел преди.
Първият от тях се казва "Съкровището на Гуалур". В него се разказва за това как главният герой е притиснат от интриги и как понякога на човек му се налага да направи избор буквално между златото и спасяването на нечий живот.
Между другото речникът на Конан е прям и дори брутален, обогатен с тънкото чувство за поетичност от страна на автора:
"Още секунда и щеше да има нов гост в Ада. Но му развалих прицела".
Следващият разказ е "Отвъд черната река". В тази книга го прочетох за първи път. Направи ми впечатление, че в никое друго произведение Конан не е хвърлял толкова много брадви. И вярвате или не, за първи път чета как кимериецът със собствени усилия успява да сътвори защитна магия.
Въпреки, че Робърт Хауърд не е преподавател като Джон Роналд Руел Толкин, авторът на Конан е прекарвал също толкова време в библиотеките, колкото и Професорът с лулата. Хауърд е измислил и възкресил цял един свят и пише достатъчно философски за да заинтригува интелигентния читател и днес:
"Цивилизацията е неестествено явление. Тя е прищявка на съдбата. И в крайна сметка варварството винаги ще триумфира."
Честно казано, когато във филма "Конан Варварина" гледах Валерия си мислех, че е готина мацка, но е измислена от сценаристите. В действителност тя е автентичен герой и спътница на Конан в разказа "Червени гвоздеи".
Много голяма придобивка за читателите на тази книга е есе, описващо целия жизнен път на Конан. Есето е сътворено от д-р Джон Кларк и П. Шуайлър Милър и е прочетено лично от Робърт Хауърд. Леко е редактирано и е публикувано във фензина "Хайборейската епоха".
Извинявам се на читателите на моя блог, че в ревюто на "Конан. Том 1", пропуснах да спомена книгите за известния кимериец, отпечатани в началото на 90-те от издателство "Бева прес". Но дори и в тях няма да откриете някои от творбите за Конан, намерили място в тази книга.
Техните заглавия са "Долината на изгубените жени" и "Черният странник".
Хареса ми и това, че в този том присъства и единственият оригинален роман за Конан писан от Робърт Хауърд - "Часът на дракона".

Купете "Конан. Том 2" от Робърт Хауърд тук:
http://iztok-zapad.eu/books/book/1730/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BD.-%D1%82%D0%BE%D0%BC-2-%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80%D1%82-%D1%85%D0%B0%D1%83%D1%8A%D1%80%D0%B4

Няма коментари: