Онлайн книжарница

сряда, 15 юни 2016 г.

Ревю на „Война в небесата” от Гавин Смит


Според мен най-добрите книги в жанр военна фантастика са „Звездните рейнджъри” от Робърт Хайнлайн и „Вечната война” от Джо Холдеман. В ревюто си за „Ветеран” вече споменах „Хиперион” на Дан Симънс и трябва да отбележа, че там също има наистина впечатляващи бойни сцени.
„Война в небесата” е един непрестанен екшън. Освен това в нея има нови изобретения и догми, създадени от въображението на автора. Технологиите и религиите понякога се преплитат, а самите боеве се водят както на физическо ниво, така и във виртуалния свят. Сериозно е засегната темата и за наркотиците. Перцепцията на сюжетните линии е леко хаотична, особено при противопоставянето на Бог срещу Демиург.
Книгата започва с кратка ретроспекция. Главният герой Джейкъб Дъглас разказва от първо лице за събития, случили се във „Ветеран”, първата книга от поредицата. Също така описва някои от спътниците си, както и техните кибернетични телесни части.
Харесаха ми някои умозрителни закачки от страна на автора:
„Мамка му, ще вдигнем средния коефициент на интелигентност на цялата раса, като отървем от мъките им ония олигофрени.”
Няколко ръкопашни двубоя на Джейкъб са описани добре.
Направи ми впечатление следната мисъл:
„Бяха гневни ридания на човек, който не може да рони сълзи от новите си очи от метал и пластмаса.”
Част от диалозите в романа изобилстват с вулгаризми, но това е общоприето, когато става въпрос за бивши военни.
Главният герой има подсилени керамични остриета, които изскачат от кокалчетата на юмруците му, ако той прецени за добре. За мен обаче бе по-интересно друго оръжие, описано в книгата – гаусова карабина с мисловен спусък.
Книгата попада също така и в жанра авангарден киберпънк.

Купете „Война в небесата” от Гавин Смит тук:
http://www.colibri.bg/knigi/1318/gavin-smit-vojna-v-nebesata

Няма коментари: