Онлайн книжарница

понеделник, 30 септември 2019 г.

Ревю на "Метачовекът" от Дийпак Чопра


Тази книга ни учи да гледаме отвъд собствените си нагласи и разбирания. Гръцката дума мета означава "отвъд", над, извън нещо.
Казано с ерудирания стил на автора:
"... Можете да започнете да изживявате себе си напълно без гняв, дори ако демонстрирате такъв."
Нашите шопи са го казали доста по-простичко:
"Оти да се косим, като че ми мине."
Дийпак Чопра ни запознава с мислите и разсъжденията на световноизвестни личности като психолога Ейбръхам Малоу, поета Уилям Блейк, физика Вернер Хайзенберг и много други.
За читателите ще бъде интересен тестът за преценяване на т. нар. недуални изживявания (по-висши състояния на съзнание). Той се нарича въпросник NETI и е създаден от Джон Астин и Дейвид А. Бътлейн. Самия тест се използва предимно от психолози, но и за обикновения човек ще бъде интересно да го попълни. И въз основа на резултатите да определи до колко изпитва метачовешко съзнаване.
Умозрителен е примерът, който авторът дава обяснявайки ни как любовта и омразата могат да бъдат относителни. Когато бил малък синът на Дийпак Чопра обожавал баскетболния отбор "Бостън Селтикс" и ненавиждал "Лос Анджелес Лейкърс". Когато обаче пораснал, на сина му Готам се наложило да се премести в Лос Анджелес и работата му го поставила в тесен контакт с "Лейкърс". Промяната била болезнена.
Много голяма част от книгата ни запознава с различни открития на човечеството, а също така и с малко известни епизоди от живота на велики личности. За мен до голяма степен "Метачовекът" е научнопопулярна книга. Но тя също така попада и в раздел приложна психология, понеже ни води по пътя на осъзнаването посредством различни упражнения.
В книгата има упражнение за осъзнаване, разделено на различни стъпки.
Следващото упражнение се нарича: "Очите отворени, никакви мисли."
Отново ще цитирам Чопра:
"Драма има във всичко, но само на неговото собствено ниво."
И веднага ще перифразирам автора на градски жаргон:
"Усили музиката, намали драмата."
За привържениците на метафизиката е поднесено и едно чудо - нафора, която левитира по време на меса. Можете да гледате чудото в Ютоб като въведете в полето за търсене Lourdes levitating host.
Чопра не се опитва да обяснява това чудо, просто ни казва, че понякога в света може да има и частица странност.
В края на книгата има 31 напътствия за всеки ден, които ще помогнат на читателя по пътя на самосъзнаването.

Можете да купите "Метачовекът" от Дийпак Чопра тук:
https://www.bard.bg/book/?id=2453



Няма коментари: