Онлайн книжарница

четвъртък, 14 ноември 2013 г.

ЗДРАЧ - Стефани Майър


Вампирите вълнуват въображението на хората от векове. Има няколко научни обяснения за тях, едно от които е заболяването порфирия. Освен това присъстват в митологиите на различни народи, така че както би казал Анджей Сапковски, възможно е в легендите за тях да има зрънце истина.
Най-известният роман за носфератуси е "Дракула" на Брам Стокър. Книги на тази тема, които бих определил като шедьоври са "Сейлъм'с Лот" от Стивън Кинг, "Аз съм легенда" от Ричард Матисън и "Крепостта" от Ф. Пол Уилсън.
Доста трудно е човек да напише нещо ново и своеобразно за вампирите, но Стефани Майър го прави в своя роман ЗДРАЧ:
"Stregoni Benefici: италиански вампир, за когото се твърди, че е на страната на доброто и е смъртен враг на всички зли вампири."
В книгата вампирите са много близо до съвършенството. Те са красиви и обаятелни, говорът и ароматът им е неустоим за обикновените хора. Носфератусите живеят сред човеци, но до голяма степен странят от тях. Въпреки това се случва нещо изключително рядко - хапещият Едуард е ухапан от любовната магия на Бела.
Направи ми впечатление това, че вампирите категорично не желаят да пият кръвта на хора. Но все пак те са хищници. И като такива понякога излизат да търсят специална плячка:
"- Мечки? - ахнах и той се разсмя. - Сега не е ловният сезон за мечки, нали знаеш - добавих строго, за да прикрия шока си.
- Ако прочетеш внимателно наредбата, ще установиш, че законът засяга единствено лова с оръжие - информира ме той."
Стефани Майър много оригинално надарява своите носфератуси с различни качества. Общото между тях са невероятната сила и скорост. Различното е, че всеки има отличителни само за него свръхестествени способности - един може да чете мисли, друг да вижда бъдещето, а трети да внушава чувства.
Може би сте гледали филма ЗДРАЧ и той ви е допаднал. Но романът ще ви хареса още повече.
Най-вече заради мислите, които могат да ви мотивират и да ви накарат да надскочите себе си:
"Но разбираш ли, само защото... ни се е паднала определена карта... не означава, че не можем да изберем да се издигнем над предопределеното, да превъзмогнем ограниченията на съдбата, която никой от нас не е избрал сам."

Купете ЗДРАЧ тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/romani-119/fentazi-romans-277/zdrach-twilight-169/1-zdrach-14.html


Няма коментари: