Онлайн книжарница

събота, 16 ноември 2013 г.

Рецензия на "Тайното убежище" от Брандън Мъл


Тази книга е толкова мила и приятна за четене, че ми напомни "Огнегадателят" от Дон Келъндър. Освен това в "Тайното убежище" има десетки резервати за магически същества, и това определено ми навя мисли за "романът с най-весело настроение, който Клифърд Саймък някога ни е давал". А именно - "Резерватът на таласъмите".
Диалозите в романа на Брандън Мъл са весели и забавни, особено когато се водят между брат и сестра:
"- Упражнявам се за приемният изпит в лудницата.
- Обзалагам се, че ще грабнеш първата награда. - заяде се брат и."
В "Тайното убежище" има феи, вещици,таласъми, караконджули,тролове и големи, но също така присъстват и русалки и сатири(твърдящи, че говорят сатирично). Което показва, че авторът е доста ерудиран в областта на митологиите.
Всъщност този роман не е просто бисер в жанра фентъзи, разкриващ досега на хората със свръхестествените същества. Напротив в него са вплетени различни притчи, примерно историята за наядата и нейния любим ни демонстрира силата на любовта. Впрочем по-голямата част от хората изобщо не могат да видят паранормалното, било поради нежелание, било понеже им липсва въображение, или пък защото не пият вълшебно мляко. Но най-вече защото свръхестествените създание с течение на времето са се научили умело да се крият.
Интересно е, че Брандън Мъл подобно на Р. Киплинг е сътворил определени закони. Но не на джунглата, а на магията:
"Най-основното в закона е пакост за пакост, магия за магия, насилие за насилие. Съществата няма да ви навредят, ако не нарушавате правилата."
Мисля, че Брандън Мъл е бил сериозно повлиян от вълшебния стил на сър Тери Пратчет. Подобно на него той успява да вплете шеговити закачки в диалозите, които да ни накарат да се усмихнем:
"Големът замълча.
- Не е от най-добрите певци. - отбеляза момчето.
- Да, музикален е колкото свлачище."
Любопитно е, че в деня на лятното слънцестоене Сет и Кендра дълбаят тиквени фенери, нещо което повече подхожда за Денят на Вси Светии. И точно тогава им се случват ужасии, които обикновено съпровождат Хелоуин...
Ако вие сте фен на забавното, приветливо и весело фентъзи задължително посетете Чуждоземия.

Купете Тайното убежище тук:
http://colibri.bg/knigi/834/brandyn-myl-chudozemiq-tajnoto-ubezhishte

Няма коментари: