Онлайн книжарница

понеделник, 2 декември 2013 г.

Реално и нереално - Урсула Ле Гуин


Урсула Ле Гуин е най-известната и обичана дама в жанровете научна фантастика и фентъзи. Преди много години си изрязвах нейни творби от в. "Орбита" и си ги съхранявах в папка за да ги чета по-късно. Сега обаче времената са други и за мен е удоволствие да ви представя сборника "Реално и нереално".
Книгата е с обем от цели 670 страници и съдържа вълшебни миниатюри сътворени от една истинска магьосница. Обединява два тома с обективни и фантастични разкази. В "Реално и нереално" читателят ще открие една истинска изненада - предговори писани от Ле Гуин през август 2012г.! Във въведението на „Къде, за бога?” ще откриете различни пояснения относно историите и това къде според писателката са се случили.
Но предговорът към „Външен космос, вътрешна земя” ми направи страхотно впечатление и съдържа думи, които си заслужават да бъдат научени наизуст:
"Сюрреализъм. Митологична фантастика. Темпорална фантастика, зеленчукова фантастика, визионерска фантастика, ревизонерска фантастика, реална фантастика... Няма да откриете никой от поджанровете на научната фантастика (твърда, мека хрупкава, без фъстъци, социална, хлъзгава и т.н.) обаче, защото "Отключване н въздуха" не включва никаква научна фантастика - изобщо."
"Реално и нереално", Урсула Ле Гуин
За мен беше интересно, че дори реалистичните истории на Урсула съдържат магическа доза поезия и вълшебна нотка.
За да бъда по-ясен ще направя кратка класация на разказите, които най-много ми харесаха в този сборник:
“Правилата за имената” - история от света на Землемория (Earthsea) с абсолютно неочакван край.
"Първият контакт с горгонидите" - разказ, който много напомня класическата творба "Шамбльо" от Кетрин Л. Мур. Пропит е с хумор, сякаш сътворен от перото на Кир Буличов. Интересно е, че разказът е поръчан не от кой да е, а от самият Харлан Елисън (въпреки, че писателят не я харесва, Урсула продава историята на друг човек за много пари).
"Въпросът за Сегри" - в това произведение Ле Гуин отново разисква една от любимите си теми, а именно - отношенията между половете. Какво би станало ако съществува общество, в което на един мъж се падат по 16 жени? Трябва да призная, че бях леко скандализиран от този разказ. Урсула е писателка, която свързвам с необикновено чист и книжовен изказ. Сега обаче се налага да ви предложа цитат, който е вероятно да шокира леко и вас - читателите на моя блог:
"Азак не беше посещавала ебалня, откакто се бяха оженили със Зедр."
"Сомнамбули" - този разказ е първоначално скромен, после преминава в хорър и завършва като трилър.
"Изгубените деца" - старец, който броди из Америка и свири на флейта. Можете ли да разберете кои са тези, които слушат неговия магически инструмент?
"Бялото магаре" - индийка среща митологично животно, което е символ на чистотата и девстеността. За съжаление срещите трябва да престанат. Дамата се омъжва.
Лично за мен сборника "Реално и нереално" е вълшебен. Съветвам ви да прочетете тази книга, изпълнена с добри заклинания и поетична Бяла магия.

Купете "Реално и нереално" тук:
http://www.bard.bg/book/?id=1715

Няма коментари: