Онлайн книжарница

сряда, 30 юли 2014 г.

Мъглите на Авалон - Марион Зимър Брадли


Стилът на Марион Зимър Брадли по изтънченост и елегантност наподобява този на Нанси Спринджър. От друга страна в "Мъглите на Авалон" има доста еротика. В края на статията ще ви предложа цитат, който ще изненада не само читателите на моя блог, но и поклонниците на епоса за крал Артур.
Голяма част от имената на героите са изписани от авторката в техния уелски вариант. Примерно Гуенхвифар е Гуиневир, а Ланселет - сър Ланселот Езерни.
Романът разглежда в дълбочина как християнството измества езичеството в Британия и с това донякъде ми заприлича на филма "Мерлин" (продукцията на Холмарк) със Сам Нийл в главната роля. Без съмнение "Мъглите на Авалон" е вдъхновена от най-известната книга посветена на Артуровия епос, а именно - "Смърта на Артур" писана от рицаря сър Томас Малори. Романът на Брадли започва със следния цитат:
"Вълшебницата Моргана изпратили да учи в манастир и там тя придобила тъй много знания, че се прославила като изкусна гадателка..."
Томас Малори, "Смъртта на Артур", прев. М. Ранкова
В книгата се набляга предимно на чувствата и мислите на женските образи от легендата. Лейди Игрейн постепенно намразва жестокия си съпруг Горлоис и преспива с неговия заклет враг Утер Пендрагон, зачевайки Артур.
Моргана не е както в повечето предания зла вещица, а просто жрица обучаваща се на Авалон - тайното убежище на друидите скрито от очите на простосмъртните чрез последната голяма магия.
Мерлин Британски е титла - върховен друид, която през годините се носи от различни хора.
Любопитна подробност е, че дамите в книгата не могат да се омъжат за любим, който са избрали сами. Браковете винаги са уредени предварително, най-често с цел сключване на стратегически съюз. Това поражда доста недоразумения, липса на любов, ревност и интриги.
В книгата има много интересни магически ритуали и те ще доставят удоволствие на любителите на вълшебствата.
Впрочем голяма част от противоречията е именно между Моргана, която се стреми да запази старата езическа религия и Гуенхвифар, ревностна привърженичка на християнството. Тя постепенно убеждава съпруга си Артур да не се бие под езически знамена. Без да подозира, че по този начин ще доведе до отслабване на мощта на кралството.
Както обещах, в края на рецензията добавям цитат, плод на фантастичното въображение на авторката.
Артур, Гуенхвифар и Ланселет са пияни. И разгорещени:
"-Нищо - отвърна тя, - съвсем нищо. Някаква глупост, която ми даде Моргана - откъсна амулета от шията си и го хвърли в един ъгъл на стаята, после се отпусна в прегръдките на съпруга и на любовника си."
Купете "Мъглите на Авалон" тук:
http://ednorog.com/book_details.php?book=230

Няма коментари: