Онлайн книжарница

вторник, 5 август 2014 г.

Смъртоносна опасност - Джим Бъчър


В тази част от поредицата "Досиетата на Дрезден" Хари си има нов боен другар. Неговото име е Майкъл. Той е добър, честен, праведен и донякъде педантичен паладин. Освен това притежава меч, който се казва Аморакус и в острието му има пирон от Светият Кръст. Понякога на Майкъл му казват Божият юмрук. Мисля, че алюзията с архангел Михаил е очевидна.
Духът Боб се появява само на няколко страници от книгата. Неговите думи са все така свежи, умозрителни и понякога леко критични към Дрезден. Отново ми допадна доброто чувство за хумор на Джим Бъчър. Хари зададе въпрос, а Боб в същия момент беше леко сърдит и лаконично отговори: "Si, мем-сахиб."
Призраците в Чикаго са се развихрили и Хари и Майкъл трябва да ги унищожат. Дори да става въпрос за битка в родилно отделение пълно с бебета. Естествено Дрезден успява да спаси всички невинни животи в болницата, но за съжаление го арестуват.
Впрочем Хари винаги запазва самообладание и освен това успява да бъде язвителен, независимо колко страшни и необикновени създания стоят пред него:
„ – Добре. – казах аз. – Не знам за истинския ви вид, но от тежестта на егото ви земята е на път да се продъни.”
Хари е преследван в реалния свят и в Небивалото от своята ужасяваща кръстница. На всичко отгоре Бианка и нейните подчинени вампири го канят на събитие като представител на Белия Съвет. Дрезден подозира, че това е конспирация. Новата му приятелка обаче настоява да отидат двамата.
В "Смъртоносна опасност" има най-много битки и напрегнато действие от всички досега излезли книги на поредицата "Досиетата на Дрезден". Джим Бъчър отново успява да ни демонстрира своите свръхестествени познания за талисмани, амулети, енергийни магии и вълшебства с думи.
Впрочем като стана въпрос за слова, бих желал да ви демонстрирам защо книгите на Бъчър се продават в милионни тиражи в САЩ, поне девет години преди да стане популярен в България чрез сериала за Хари Блекстоун Копърфийлд Дрезден:
„Но мога да кажа следното: някои думи имат мощ, която няма нищо общо със свръхестествените сили. Те отекват в сърцето и ума, остават да живеят дълго след като звукът от произнасянето им отдавна е заглъхнал. Те притежават сила и тя си е съвсем истинска.”
Не ядосвайте магьосника. Хари е страховит, дори когато е само по боксерки на жълти патенца. Освен това се оказа, че освен прочутото Fuego!, Дрезден владее и по-мощно заклинание: Pyrofuego!
Не ядосвайте магьосника. И никога не закачайте приятелката му.

Купете "Смъртоносна опасност" тук:
http://www.colibri.bg/knigi/911/dzhim-bychyr-smyrtonosna-opasnost

Няма коментари: