Онлайн книжарница

понеделник, 23 март 2015 г.

Ревю на "Леденият дракон" от Джордж Р. Р. Мартин


"Ако едно момче на 13 години не чете фантастика, значи нещо не е наред. Ако човек на 35 продължава да чете фантастика, значи някъде нещо се е объркало тотално."
Тери Пратчет

Според мен най-видните художници на фантастичния пейзаж са Йеронимус Бош, Ханс Рудолф Гигер, Луис Ройо и Борис Валехо. Допадат ми също така и някои рисунки на Салвадор Дали и Питер Брьогел Стария.
За първи път в България е отпечатан роман, изпълнен с илюстрации на Луис Ройо. Имам предвид, че на почти всяка страница можех да видя прекрасна рисунка от този прословут художник. Никога в живота си не съм попадал на толкова красива книга. Изображенията на Ройо дават пълна магическа представа за думите на Джордж Р. Р. Мартин.
А Мартин отново е същият меланхоличен и сантиментален вълшебник. Неговата история разказва за Адара. Тя е зимно дете и обича студа. Обича също така и дракон. Леден дракон.
За пореден път Мартин излиза от стереотипите на стандартното фентъзи и ни показва своята гледна точка към невероятни митични същества.
Адара е необичайна. Тя се усмихва само зиме и може да си играе с ледени гущери без да ги разтопи. В тяхното описание според мен авторът е използвал логиката на преобръщането и ги е изобразил като антипод на саламандрите.
Говори се, че леденият дракон е опасен. Той може да замрази не само хора. Нещо повече. На местата, където каца земята става неплодородна и не дава реколта.
Назрява война. Голяма война. В нея ще участват не само хора с мечове, пики и брадви...
Джордж Р. Р. Мартин използва словата по нежен, романтичен и вдъхновяващ начин:
"Скоро леденият дракон щеше да дойде и тя щеше да полети на гърба му към земята на вечната зима, където велики ледени замъци и катедрали се извисяваха вечно в безкрайни поля и където всичко беше тишина и безмълвие."
Между другото, познавам поне няколко човека на възраст над 40 години, които редовно посещават сайтове с илюстрации на дракони и дори си разпечатват рисунките, които най-много им харесват.
Тази мечтателна приказка е подходяща не само за деца, а и за хора, чието въображение никога не остарява.

Купете "Леденият дракон" тук:
http://www.bard.bg/book/?id=1913

2 коментара:

Г.Ф.Стоилов каза...

Г-н Радев, аз съм от тези, които все още събират и пишат истории за дракони... особено за ледените!

LoveMak каза...

Г-н Радев, за мен пък човек да не харесва фантастика или фентъзи е все едно дете да не харесва приказки. И двете са "занимавка за мисълта" и показват, че човек има въображение, но не само това. Да не забравяме, че фантастиката говореше за безжични телефони с видео, за говорещи компютри... Е, после кой е лудият :D