Онлайн книжарница

сряда, 25 март 2015 г.

Зазоряване - Стефани Майър


Удивителна е историята на Стефани Майър за безсмъртието на любовта, за силата и саможертвата на майчинстовто, за предаността на приятелството.
Бела и Едуард?! Човек и вампир, които се срещат и нищо не е в състояние да убие или погуби тяхната любов. Егоизмът на човека изчезва, любовта на Бела е толкова голяма, че тя е готова да се превърне във вампир, за да е вечно с Едуард. Още по-голяма е обичта на носфератуса, който страда от различието, но не иска неговата любима да се превърне в кръвопиец, а да съхрани своята човешка същност.
"Знаех от Розали, че ако достатъчно често мисля за човешките си спомени, те няма да избледнеят."
Това си мисли Бела вече като вампирка, защото не иска да е просто носфератус, а безсмъртна с човешки впечатления и навици.
Тя не очаква, че ще трябва да изтърпи безкрайни болки от полувампира, който носи в утробата си, майчинството надделява, плодът буквално чупи ребрата и, таза и, но тя изтърпява всичко за да роди детето на своята любов. Бела е не само постоянна и силна в любовта си, но може да бъде такъв приятел, че Джейкъб е готов на всичко, дори напуска вълчата глутница, за да си останат истински приятели.
Макар и нов вампир, героинята е истинска майка, готова всеки миг да защити своята дъщеря, да се жертва, защото не е кръвопиец, а си остава човек в своите мисли и чувства.
Въпреки, че са дълговечни носфератусите от семейство Кълън имат и своите врагове.
Волтурите са готови да ги избият и използват като претекст съществуването на Ренесме, която уж заплашва всичко и всички.
Кай прямо казва следното:
"Волтури не се интересуват от смъртта на детето. Те искат смъртта на свободната ни воля."
Боят между Волтури и Кълън не е само за съществуването и свободата на всеки, а лично за Бела е за животът на нейната дъщеря.
Бела обаче разчита не само на цялото вампирско семейство, но най-вече на Едуард и Джейкъб. Дори Едуард оценява приятелството на своята жена с върколака и го нарича "братко мой."
А Бела чувства своя съпруг-вампир не само като най-обичаният мъж, но и като своя половинка.
"Едуард пое ръката ми. Когато казах моята съдба, нямаше съмнение, че имам предвид и двама ни. Нали бяхме просто две половини на едно и също цяло."
Трогателни са отношенията между тези вампири, защото думата "вампир" принципно звучи страшно, а тук виждаме, че между тях има лекар, че всички са готови да се бият за да защитят Ренесме, че всеки от тях обича някого и с това е предан и на всички.
Неизбежен е боят между Волтури и Кълън, но Бела усеща, че е възможно освен дъщеря и, тя самата да бъде първата жертва на враговете.
Напрегнато, с интерес е развито повествованието на тази книга по начин, който е безкрайно интересен за читателите.

Купете "Зазоряване" тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/drugi-romani-119/fentazi-romantika-277/zdrach-twilight-169/4-zazorjavane-11.html

Няма коментари: