Онлайн книжарница

четвъртък, 29 октомври 2015 г.

CineLibri с 12 специални събития преди прожекциите!


Кино-литературният фестивал ще потопи публиката в триизмерни приключения преди ключови фестивални прожекции!

Пътят на думите от белия лист до големия екран – това ще покаже първият кино-литературен фестивал CineLibri, който ще се проведе от 2 до 11 ноември в София, Пловдив и Варна.

Целта на фестивала, организиран от издателство Colibri, е да предложи изтънчено визуално преживяване и да насърчи любовта към четенето. За да го направи обаче, CineLibri няма да използва само средствата на киното и литературата!

Преди 12 ключови прожекции на фестивала зрителите ще могат да се насладят и на триизмерни приключения - изненадващи интерактивни акции и специални срещи, които ще обогатят програмата с още изкуства - кино, театър, мода, музика, танци и други.

Акцент в програмата ще бъдат срещите със създателите на някои от филмите и книгите – на 5, 6 и 7 ноември писателката и сценарист Маргарет Мацантини и режисьорът и актьор Серджо Кастелито лично ще представят трите си филма в програмата - „Никой не се спасява сам“ (Италия, 2015), „Не мърдай“ (2004) и „Да дойдеш на света“(2012). На 9 и 10 ноември пък ще се срещнем на живо с най-четения американец във Франция – Дъглас Кенеди, който ще представи романа си „Живот назаем” и филма по него. Публиката ще може да се сдобие с книгите, вдъхновили тези великолепни екранизации с 30% отстъпка, да получи автограф от авторите и да разбере в разговор лично от тях подробности за процеса по създаването.

Откриването на фестивала ще се състои на 2 ноември с класиката „Закуска в Тифани“ и ще включва музика на живо, коктейли, перли и папийонки и техните собственици – чакани и нечакани гости от културните среди у нас, читатели, съмишленици и партньори!

На следващия ден в кино Одеон от 20:30 часа всички, навършили 100 години, са поканени на безплатно парти и кино, а по-младите зрители с един билет ще могат да се насладят освен на филма „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“, и на северно парти по повод стогодишния рожден ден на Алан Карлсон, включващо шведска музика и танци, както и специални почерпки.

Прожекцията на „Кустурица, балкански хулиган” в София ще се състои само на 4 ноември от 20.00 ч. като трибют към знаковата, многогодишна поредица на издателство „Колибри” – Амаркорд! И съвсем подобаващо в Дома на киното зрителите ще бъдат посрещнати от шумна и автентична изненада, с участието на създателите на филма и на необходимите за всяко балканско събитие гости.

По повод традиционния празник „Денят на мъртвите“ на 8 ноември от 18:15 в Дома на киното ще се потопим във великолепната атмосфера на модерната класика „Фрида“ с мексиканска музика, ароматна сангрия и изненадващи гости, които ще ни припомнят необуздания артистичен талант на Фрида Кало.
На 10 ноември пък ще се пошегуваме с абсурдите на времето, също като Лудвик Ян, героя на чешката класика „Шегата”, чиято специална прожекция в Зала Г8 от 19:30 ч. ще е предхождана от дискусия за близкото минало с участието на видни български общественици.

В последния ден на CineLibri -11 ноември ще се впуснем в любовната лудост и ще разберем кои са трите етапа на любовта с една уникална интерактивна инсталация, която всеки ще може да се докосне преди прожекцията на „Любовта трае три години“ на Фредерик Бегбеде в Дома на киното.

За най-малките любители на книгите и филмите ще има детски куклен театър и специална прожекция на забавната комедия „Ваканциите на малкия Никола” на 7 и 8 ноември в Зала Г8 от 11.00 и във Френския културен институт от 17.00 часа!

CineLibri е на www.cinelibri.com и https://www.facebook.com/CineLibri .

Билетите за прожекциите вече са в продажба на касите в съответните киносалони, на касите в НДК или през www.ticketportal.bg .

CineLibri е част от специалните събития по повод 25-ия рожден ден на издателство Colibri.

Няма коментари: