Онлайн книжарница

четвъртък, 19 декември 2013 г.

Вселена с промисъл - Бърнард Хейш


„Ако сте на мнение, че науката няма нищо общо с Бог, или тъкмо напротив, прочетете тази книга и навярно ще промените възгледите си.”

„Всеобхватна, провокативна, понякога учудваща с хрумванията си, но задълбочена и логически издържана. „Вселена с промисъл” е сред редките книги, които подхранват мисълта.”
Проф. Оуен Джинджърич, Смитсонов център по астрофизика, Харвард;
автор на „Вселена на Бог”

В своята впечатляваща най-нова книга д-р Бърнард Хейш защитава мнението, че зад естеството на Вселената стоят промисъл и интелект, съвместими със съвременната наука, и по-конкретно с теорията за Големия взрив и еволюцията. Неговото изследване се основава на откритията в последно време, според които случайността в многобройните съвпадения и дискретните синхронизации в параметрите на природните закони е твърде малко вероятна.

Нуждаем се от по-рационална концепция за Бог. По думите на астрофизика Джеймс Джийнс „Вселената все повече заприличва на велик замисъл, не на велик механизъм”. В разрез с редица конвенциални “бестселъри”, в които злините на религията бяха осъдени, а научните доказателства, които отричат съществуването на Бог - огласени, във „Вселена с промисъл” е показано, че е възможно да вярваме и в Бог, и в науката.

Няма коментари: