Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! Благодаря ви!
Ако имате нужда от човек, притежаващ богата литературна култура и имащ дългогодишен опит с публикации, за редакторска и коректорска дейност, както и за PR, можете да се свържете с мен на:
narrator_sf@yahoo.com

понеделник, 1 март 2010 г.

Кога най-после ще издадат "Досиетата на Дрезден"?


Неотдавна предложих на две български издателства да публикуват книгата "Storm Front" - първата от поредицата "Досиетата на Дрезден" на Джим Бътчър. От едното даже не си направиха труда да ми отговорят. Ответа на другото беше: "Ще проучим".
Какво има да проучват?
Още през август 2003 г. сп. "Локус" беше отделило половин страница да рекламира петата книга от поредицата за приключенията на Хари Дрезден. Отзивите бяха отлични: "Славна забава за феновете на тъмните загадки" и т.н. Сериалът "Досиетата на Дрезден" премина в България с такъв успех, че се излъчваше едновременно по AXN Sci-Fi и GTV.
Джим Бътчър е добър поне колкото Сергей Лукяненко. И пише в същия жанр. Ще се продаде в тираж колкото "Нощен Патрул". Ако не и по-голям. В англоезичния свят ценят този автор. Но не и в България.
И една любопитна подробност. Когато Джим станал известен, започнал да получава писма от фенове защо не си промени фамилията. Бътчър = Касапин. Той обаче отказал.
Мнението ми за българските издатели не е много високо. И продължава да пада.

споделяне на връзка

3 коментара:

Белтов каза...

вероятно причината не е в издателите.
ако пазарът на този жанр е прекалено тесен, то тогава..
пример: аз обичам фантастика, но не бих си купил точно тази поредица.

Белтов каза...

може пък причината да не е в издателите, а в читателите.
себестойността на издаването на утвърден западен автор ( с платени авт.права за България ) ще бъде твърде висока , за очаквания реализиран тираж.
Това е положението.
Литературата се третира като всяка една стока на пазара.

Radi Radev каза...

В крайна сметка успях да намеря любителски превод на първата книга от поредицата за Хари:
http://chitanka.info/text/20804/3#textstart

Популярни публикации