понеделник, 1 март 2010 г.

Кога най-после ще издадат "Досиетата на Дрезден"?


Неотдавна предложих на две български издателства да публикуват книгата "Storm Front" - първата от поредицата "Досиетата на Дрезден" на Джим Бътчър. От едното даже не си направиха труда да ми отговорят. Ответа на другото беше: "Ще проучим".
Какво има да проучват?
Още през август 2003 г. сп. "Локус" беше отделило половин страница да рекламира петата книга от поредицата за приключенията на Хари Дрезден. Отзивите бяха отлични: "Славна забава за феновете на тъмните загадки" и т.н. Сериалът "Досиетата на Дрезден" премина в България с такъв успех, че се излъчваше едновременно по AXN Sci-Fi и GTV.
Джим Бътчър е добър поне колкото Сергей Лукяненко. И пише в същия жанр. Ще се продаде в тираж колкото "Нощен Патрул". Ако не и по-голям. В англоезичния свят ценят този автор. Но не и в България.
И една любопитна подробност. Когато Джим станал известен, започнал да получава писма от фенове защо не си промени фамилията. Бътчър = Касапин. Той обаче отказал.
Мнението ми за българските издатели не е много високо. И продължава да пада.

споделяне на връзка
Публикуване на коментар

Представена публикация

Реално и нереално - Урсула Ле Гуин

Урсула Ле Гуин е най-известната и обичана дама в жанровете научна фантастика и фентъзи. Преди много години си изрязвах нейни творби от в. &...