Онлайн книжарница

събота, 15 май 2010 г.

Таен прозорец...


По принцип блогът ми е предназначен за четене от най-запалените/хард/ултра/изпушили фенове на жанра научна фантастика. Понякога дори и те обаче имат нужда от известно разнообразие. Предложението за този кратък материал е на моят близък приятел и колега Радислав Кондаков.
И така по-надолу набързо надрасках моите десет малки тайни свързани с писането.
1. Първият си разказ публикувах, когато бях на 14 години в една книжка издадена от Младежки Дом - Кърджали. Интересното е, че само аз се представих с худ. творба, а всички останали ученици с есета и статии.
2. Първата си статия отпечатах в официалния вестник на гр. Кърджали - "Нов Живот", когато бях на 17 години. Използвах хонорара за да почерпя няколко мои приятели в най-близката сладкарница. Признавам, че това ми се струваха божи пари. Все едно са паднали от небето и не ги заслужавам.
3. Бях продал няколко разказа, когато ми казаха, че трябва да чакам два месеца за да бъде отпечатана най-новата ми творба. Ядосах се и отидох в най-известния конкурент на "Нов Живот" по това време. Вестникът се наричаше "Репортер Днес" и публикува три мои разказа за три поредни седмици. Придружени с илюстрации разбира се. :)
4. Вторият път когато реших, че получавам пари, които не заслужавам беше при публикацията на разказа "Камъни". Оказа се, че агенция "Сорос" има уговорка с "Нов Живот" да удвоява хонорарите на младите автори. Едва след като научих това реших, че мога незабавно да изхарча кинтите.
5. Пиша най-добре, когато слушам холандски ди-джеи. Тиесто и Дейвид Гуета са Върховните, но веднага след тях са холандците :)
6. Има едно човече - графоман и самозван писател, който знае наизуст всяка буква написана от мен. Инициалите му са Б.С. Интересното е, че ползва всякакви търсачки и други начини за да намери информация за моята скромна персона. По-късно повтаря всичко, което аз някога съм направил. С 5 години закъснение разбира се.
7. Опитвам се да пиша "блажно". Понякога се получава. По-честно обаче пиша "постно".
8. Говоря свободно руски и английски. Честно казано, по-лесно ми е да пиша статия на английски, отколкото на руски.
9. Тайно си мечтая да работя като професионален геймър. Не знам каква е подходящата дума на български. Може би "играч-изпитател на бета версии на компютърни игри предстоящи да бъдат пуснати в продажба"? Идеалният вариант за мен е - пет часа на ден да играя на PC или конзола и да пиша три часа.
10. Най-новият ми разказ, който написах февруари тази година, най-после е публикуван на хартия. Къде и кога - това си е моя малка тайна, която искам да запазя от гнусното човече с инициали Б.С. По принцип не съм "хейтър". Опитвам се да контактувам в рамките на добрия тон с всеки, който ми пише. Когато обаче усетя, че се опитва да ме използва с плоската идея да стане известен....
...Веднага ми идва наум цитата от Омир: "О, Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахила Пелеев". Ако случайно сте мой познат/фен/приятел или просто харесвате моите творби, моля игнорирайте българските графоманчета с инициали Б.С.
От друга страна горещо ви препоръчвам книгите на руските писатели Аркадий и Борис Стругацки.
Лично за мен ще бъде интересно да прочета малките тайни на Сибин и Петьо. Ако имат време и желание разбира се.

споделяне на връзка

1 коментар:

BRANIMER каза...

Интересно, кое ли е това гнусно човече с иницали Б.С. и какво ли толкова ти е сторил, че го мразиш така пламенно...