Онлайн книжарница

понеделник, 21 март 2011 г.

Ключови думи за градските хора


Всеки от нас е чувал за “Ключови Думи” и за приложението им в Интернет търсачките. В тази статия бих желал да представя моето виждане на ключовите думи, главни за хората които се раждат, живеят и работят в Града.*
Лично за мен без съмнение главните ключови думи са пет – Работа, Кола, Футбол, GSM и Секс.
1. Работа. Без съмнение това е главната ключова дума. Най-честите въпроси, свързани с нея, са “Намери ли си Работа?”, “Повишиха ли ти Заплатата?”, “Разбираш ли се с Шефа?”, “Защо напусна?”, “Като се преместиш да живееш там, ще си търсиш ли Работа?” “Кога ще почиваш?” Както виждаме, думите Шеф, Заплата, Повишение, Отпуска и Почивка са второстепенни ключови думи, обслужващи думата Работа.
2. Кола. В България един от най-честите въпроси е “Продаде ли Колата?”, веднага след него следва “Колко ще ù търсиш/искаш?. Често се чуват изреченията “Смених джантите/сложих нови спойлери/халогенни фарове”; а също и обобщаващото словосъчетание “Русская Машина”. Думите джанти (лети, разбира се), Кожен Салон, Клима (жарг. = климатик), Халогени и Шибидах са Ключови Думи, обслужващи думите Кола.
3. Футбол. “Как завърши мача?” е един от най-честите въпроси, задавани някога от създаването на човечеството (по-точно Футбола). Тук не е лошо да се спомене и думата Еврофутбол. Тя е също така вездесъща и според мен е много по-популярна от всички видове лотарийни игри, измисляни някога. Думите Бихме, Мач, Телевизия, Мамицата, обслужват думата Футбол. Думите Коефициент, Залагане, Спечелих обслужват думата Еврофутбол. Най-култовото изречение, свързано с думата Еврофутбол, е “Изтървах двеста лева за един мач... (колоритна псувня по желание)”.
4. Думата GSM е изключително популярна и създава в представите на българина един изкуствен социален статус. Щом имаш скъп GSM, от това веднага следва, че си богат/могъщ/желан/комуникативен/ гъзар. Въпросът “Колко ти държи батерията?” в представите на българина е горе-долу свързан с почти същия въпрос за ерекцията. Думите Камера, Полифоничен, Първа/Втора Употреба, и Колко Струва са обслужващи на главната ключова дума GSM.
5. Секс. В градския живот Сексът е нещо, с което човек комуникира. А също така и се хвали (и мъжете, и жените се хвалят, въпреки общоприетото мнение, че това е присъщо за силния пол).
Думите Ходя, Излизам, Спя, Бих и Шут са обслужващи на думата Секс.
Привършвам краткия си материал с пожелание главните Ключови Думи за градския човек да не бъдат изброените по-горе.
Бих предложил за нови и главни Ключови Думи едни доста позабравени и почти неупотребявани Ключови Думи в съвременния български език.
А именно Култура, Книги, Кино и Театър.


* В есето е използвана хипербола. Ако не знаете какво значи тази дума, моля не бързайте да пишете коментар.

share button

Няма коментари: