Онлайн книжарница

понеделник, 27 юни 2011 г.

SciFi.bg – онлайн убежище за феновете на жанраОт Петър Атанасов

SciFi.bg е българското онлайн списание за научна фантастика. Неговата цел е да популяризира жанра в България и да обедини феновете в сплотена група. Екипът работи в тази насока от декември 2010-а, а официално открива врати на 24 май 2011-а.
Списанието се концентрира върху сериали, филми, книги и игри не само от научната фантастика, но и от фентъзито и свръхестествената драма. Четирите категории са развити в секциите на сайта – статиите, премиерите, каталозите и общността.
Хубавото за списанието е, че се старае да пише публикациите си интелигентно и грамотно. Важно е също, че новините не просто се копират от прессъобщенията, а се пишат с внимание и темперамент. Също така, не очаквайте там да намирате по 10 нови статии на ден от типа „Актьорът хх има любовница“ или „Актрисата хх ще почива на море“. Екипът залага на качеството, а не на количеството – статиите обобщават най-интересните новини и изказвания по темата, без да тормозят читателите с излишна информация и да ги принуждават да генерират излишни кликове. Тези елементи отличават сайта от повечето страници в българското интернет пространство. Под всяка публикация има поле за коментар, където посетителят може да сподели мнението си.
Статиите са разделени на 8 различни категории. Най-много са отделените за новини – относно сериали, филми, книги, игри, личности и технологии. Ревютата са изцяло авторски и представят анализи, оригинални гледни точки и мнения за въпроси от света на фантастиката. Специална категория са класациите – всяка събота списанието класира петте най-добри примера за дадената тема.
Ключова секция за сайта е „Премиери“. В нея авторите попълват като в календар очакваните събития в света на фантастиката. Така читателите по всяко време могат да разберат кога излиза новият епизод от любимия им сериал, или кога е премиерата на филма, който чакат от месеци.
Все още се развива секцията „Каталози“. Амбицията на екипа е да направи своеобразна енциклопедия с всички продукти (сериали, филми, книги и игри) на жанра, които могат да се намерят в България.
В „Общност“ читателите ще намерят един модерен форум, в който да развиват различни дискусии и да споделят своите виждания по свръхестествените въпроси...*


*Цялата статия ще бъде публикувана в алманах Фантастика на Човешката библиотека. - бел. от Ради Радев

share button

Няма коментари: