Онлайн книжарница

неделя, 10 март 2013 г.

Преследване - Ника РакитинаКнигата е представена от Вячеслав Настецкий.

Век живей - век се учи, гласи руската пословица. Ето че и аз на 48 години открих къс самородно злато, или по-скоро цял вагон - Ника Ракитина, писателка от Беларус.
Когато прочетох романа "Преследване" на оригиналната писателка Ника Ракитина, изведнъж се влюбих в жанра фентъзи, към който по-рано се отнасях с предразсъдъци. Аз съм човек на възраст, и с течение на годините моите главни предпочитания бяха към "твърдата" научна фантастика.
Но в Ника привлича хубавия поетичен език, нетривиалния сюжет и интересните запомнящи се герои. Светът, подобен на Източна Европа от средата на ХIХ век е пресъздаден ярко и образно. И докато авторите обикновено разказват за далечни екзотични страни, Ника е описала "глухите блатисти местности на родния край" (В. Короткевич). Изглежда, че авторката просто рисува с думи.
Пред нас е историята на Лейтавы (Лиетувы, Литвы, която тогава е включвала и Беларус). Германските окупатори, местните борци за свобода, легендата за Преследването(Гонитбата). Човек чувства, че авторката е вдъхновена от "Дикая охота короля Стаха", класическото белоруско мистично произведение на Короткевич (с него сме близки по астрологическа връзка - нашите рождени дни съвпадат), легендата за вечерята на краля... Заедно с реални исторически персонажи се появяват Навяци, слепи вълци, Морены, Симарглы и други напълно измислени създания на фантазията. Екзотиката на Великото Литовско Княжество е привлекателна сама по себе си. Но по-важното е, че романът има значимост. Авторката има какво да каже на читателите.
Препоръчва се особено за феновете на алтернативната история и фантъзи, които са леко уморени от вездесъщите елфи и супергерои с един замах на меча съкрушаващи ордите на орките.


За авторката:
Ни́ка Дми́триевна Раки́тина (псевдоним, настоящее имя Людмила Богданова; 15 января 1963) — рускоезична писателка на фантастика от Беларус.
Живее и работи в Гомел. Носителка на наградата Еврокон 2008 за Най-добра млада писателка от Беларус. Сега Ника ръководи кръжока НЛО (Необикновено Литературно Общество) в Гомелския Регионалeн дворец на децата и младежта. Тя казва, че когато работи върху романите си активно ползва енциклопедичния речник "Белоруска митология", както и исторически документи - за по-голяма точност в детайлите. По същата причина Ника се е научил да язди коне - за да знае за какво пише. А по-рано, през 1994 г., тя е създала рицарски клуб в Гомел.

Няма коментари: