Онлайн книжарница

събота, 23 март 2013 г.

Тежката мъжка работа - Радий РадутнийСред "черните археолози" в Украйна тръгва слух, че в устието на Днепър има скрито съкровище. Множество групи от авантюристи започват да го търсят. Главният герой е журналист, който трябва да посредничи между лидера на една от групите и инвеститор, който желае да финансира експедицията.
Преговорите започват в лагера на "черните археолози" във връзка с разкопани до момента гробници; наситени са със специфичен археологичен хумор, разказва се и мистична история за починал иманяр, който сега помага на останалите.
След преговорите копачите модифицират малък кораб и заедно с журналиста тръгват да плават по Днепър. По пътя журналистът е изправен пред странни прояви на мистицизъм, най-вече от украински легенди.
Докато пътуват към екипажа се присъединява красиво и скромно момиче и журналистът постепенно се влюбва.
От глъбините на реката с помощта на кран е изваден танк без купол от Втората световна война и е качен на кораба на главните герои.
Край Кременчук екипът влиза в морска битка с конкуренти. Иманярите започват престрелка с автомати и минохвъргачки. По време на особено горещата битка журналистът забелязва, че няма екипаж в извадения от реката танк, въпреки че оръдието му стреля. Изглежда, че водачът на тяхната група е възкресил мъртви немски танкисти.
Решаващият сблъсък се провежда на един от островите, където по време на Втората световна война е имало масов гроб на съветски и германски войници, а много преди това е било казашко гробище. Иманярите се сражават възкресявайки на своя страна мъртъвци, но също така използват и магии. В крайна сметка, на острова избухва истинска война между скелети, илюзии и хора.
След победата главните герои се изправят срещу по-малки съперници - лодка и мини подводница, но успяват да продължат по пътя си.
Заинтригуван от мистичните събития, на които е бил свидетел, журналистът започва да разпитва археолозите и постепенно се оказва, че лидерът на тяхната група е извънредно стар. Преди време е бил казашки магьосник - характерник. Помощникът на водача е малко над 100 години и преди е бил агент на НКВД, а по-късно на Гестапо. Красивото и скромно момиче пък е дъщеря на лидера и е възкресено от баща си с помощта на магия (но не за дълго). А тайнственото съкровище - артефакт, който дава възможност да се възкреси човек за по-продължително. Журналистът е влюбен в момиче, на което е останал съвсем малко живот и започва с още по-голяма страст да търси съкровището. Репортерът е решен на всяка цена да намери артефакта с цел да удължи живота на любимата си. Ако не успее, тогава в рамките на няколко години възлюблената му ще се превърне във вампир.
За всеки случай, журналистът моли техния водач да го посвети в основните знания за магията.
Търсенето на съкровището претърпява фиаско. Всички от екипа умират с изключение на репортера. В отчаянието си, журналистът се опитва да съживи момичето си, но възкресената му любима го убива.

Няма коментари: