Онлайн книжарница

неделя, 11 август 2013 г.

Уравненията на живота - Саймън Мордън



В тази книга има всичко каквото ми харесва: престрелки, битки, квантови компютри и пиперливи изрази. Може би си спомняте класиката "Портокал с механизъм" от Антъни Бърджис? В "Уравненията на живота" на Саймън Мордън също има думи и изречения на руски език. Такъв руски не сте учили нито в училище, нито в университета. Аз самият знаех само половината от използваните ъ-ъ-ъ ...изрази и фразеологизми и умирам да се смея като прочета останалите.
В края на книгата има два речника - руски и японски. Японският речник е благоприличен.
Все пак искам да поясня. че става въпрос за абсолютно сериозно четиво. За какво се разказва в нея ли? Нека дадем думата на автора:
"- Не. Ти си беден имигрант, който току-що се сблъска с два от най-големите криминални синдиката в Метрозоната и свърши в болницата, защото сърцето ти е на път да сдаде багажа. Ако сърцата въобще биха могли да носят багаж, разбира се."
"Уравненията на живота", Саймън Мордън
Самуел Петрович е на път да стане известен учен. Той е кротък човечец и по принцип говори на книжовен език. Освен ако не го ядосат. Или е в особено настроение. Или е станал от сън преди малко. Или го преследват.
Самуел се озовава на неподходящото място в неточното време.
И след това всички около него започват да се притесняват:
"- Добре, седнете. Не организира престъпление в мое заведение."
Интересно, е че всичко в книгата, дори реакцията на шофьорите от странното поведение на новите им коли е описано абсолютно достоверно.
Това е една от причините Саймън Мордън да е носител на наградата Филип К. Дик.
Нещата стават наистина сложни, когато невероятно мощен квантов компютър се сдобива със собствено съзнание и започва да се изживява като шогун/главатар на якудза.
Бих желал да завърша тази статия с изречение, което от една страна е откъс от диалог в "Уравненията на живота", но също така може да звучи като пожелание за всички нас:
"- ...Дълг е на всеки, независимо колко е велик или нищожен, да използва максимално потенциала си."

Купете Уравненията на живота от Саймън Мордън на този адрес:
http://colibri.bg/knigi/741/sajmyn-mordyn-uravneniqta-na-zhivota

Няма коментари: