Онлайн книжарница

неделя, 15 септември 2013 г.

Книга първа от "Кодексът Алера" - Фуриите на Калдерон от Джим Бъчър


Джим Бъчър е индивидуално оригинален. Имам предвид, че не се стреми да пише както другите автори. Напротив, голяма част от писателите на фентъзи се опитват да творят като Джим.
Представете си кралство, в което по-голямата част от хората могат да призовават различни фурии - на водата, на огъня, на дървото, на въздуха и на метала. Те биха били наистина могъщи, нали? От друга страна според законите на природата и естествения подбор хищните създания в това кралство също са надарени с магически сили.
Всичко това е допълнено от неподправеното умение на Бъчър да пише хунористични диалози:
"- Ото - промърмори Алдо. - използвай главата си за нещо различно от закачалка за шапката ти."
Фуриите на Калдерон, Джим Бъчър
Допълнително удоволствие доставя фактът, че Джим се е учил от най-добрия в жанра - Робърт Хауърд. Бъчър е заимствал от Хауърд нещо съвсем малко - по-голямата част от героите в книгата са с латински имена. Все едно четем за една древна, но невероятно магическа Римска империя. Има легиони, кохорти и центурии, но също така има и ветрогони, марати и стадомори. Няма да издавам прекалено много за да не ви лиша от удоволствието сами да разберете какво означават последните няколко думи.
Поканите за дуели (магически или не) са съпроводени с обиди и лични нападки на най-високо ниво:
"Фиделиас се усмихна.
- Позволете да добавя, ваше превъзходителство - каза той на Каликс, - че смърдите като овца, говорите пълни глупости, а от отровата в думите ви по устата ви избива пяна. А също, че червата ви са пожълтели от жлъч като пролетни нарциси."
Интересно е, че фуриите дават на призователите си различни умения. Примерно владетелите на водата могат да лекуват, а тези на въздуха - да подслушват. Също така магьосниците придобиват определена форма на емпатия - способност да долавят чувствата и страховете на хората около тях, а също така и да им внушават такива.
Във "Фуриите на Калдерон" рицарските родове с най-чиста и благородна кръв се наричат Феро, Игнус, Аква, Тера и Фауна.
Освен, че е добър познавач на латинския език в тази книга Джим Бъчър демонстрира, че е човеколюбец и философ:
"- Човекът е в основата на всичко. Нито кралство, нито идеал биха съществували, без хората да вярват в тях. Да го подкрепят. А кралството съществува, за да защитава хората. Струва ми се малко нелогично да жертваш хора, за да защитиш него."

Купете Фуриите на Калдерон тук:
http://colibri.bg/knigi/814/dzhim-bychyr-furiite-na-kalderon

Няма коментари: