Онлайн книжарница

събота, 7 септември 2013 г.

Вакантен пост - Дж. К. Роулинг


Чел съм литературния натурализъм на Стивън Крейн. В хумористичните разкази на О'Хенри също има социална тематика. Досега обаче не бях чел роман за обществения живот в провиницална Англия, чието действие да се развива в наши дни.
Джоан Роулинг е безкомпромисна във "Вакантен пост" по отношение на изковаването на нови думи. Предполагам, че не е нужно да разяснявам какво значи "подпичкосвам". Може би обаче ще ви бъде интересно да узнаете, че "Преди малко ми текстна" означава "Преди малко получих смс от нея/него".
Говори се, че Дж. К. Роулинг притежава състояние на обща стойност от един милиард долара. Не съм проверявал тези слухове, но със сигурност е по-богата от Стефани Майър. Не само финансово. Но и като стил:
"- Отде да знам. Но който и да е, е един отвратителен страхливец. Всеки човек си има тайни, които би желал да крие. Какво ще стане ако и баща ти публикува в интернет онова, което знае за другите хора?"
Лейди Джоан доста точно описва нравите и манталитета в малкото градче Пагфърд.
Има няколко общи правила за малките градчета. Всеки се стреми да се представи за колкото е възможно по-морален и порядъчен. Всеки зорко наблюдава останалите да не би да вършат нещо нередно. Всеки се стреми да пуска колкото може повече злобни и лъжливи слухове за хората, които счита за неприятни. Роулинг описва всички тези неща по възможно най-реалния начин:
"Хауърд беше успял да забрави какво удоволствие бе изпитал от обвиненията против Саймън Прайс и как изобщо не му беше хрумнало да ги свали, преди да му се обади жената на Прайс."
Героите на Дж. К. Роулинг са толкова реални, че правят секс навсякъде:
"А Фатс си мислеше, че ще развие случката в смешен разказ за Андрю: как се напушил, как накофражил Кристъл и как после го обзела параноята и имал чувството, че някой ги наблюдава, а като излазили навън, насмалко да се спънат в гроба на стария Бари Феърбрадър. Но все още не му беше смешно - поне засега."
Много е вероятно Дж. К. да се е учила от английския писател Питър Строб в описването на подобни сцени.
Друго, което ми хареса във "Вакантен пост" е как по-голямата част от героите разговарят любезно и се усмихват, докато си представят как събеседника го блъска кола, или получава инфаркт. Това е доста близо до реалния живот. Всички ние понякога разговаряме с хора, към които изпитваме сериозна неприязън.
Роулинг също така описва доста свободно скесуалните фантазии и на мъжете и на жените. По мое мнение дамите в книгата водят по точки. Една от присъстващите е на погребение, когато започва да си представя как прави секс с един от мъжете присъстващи в църквата.
Подобно на истинския живот, колкото по-ерудиран е някой, толкова по-малко псувни и вулгаризми използва. Не всички герои във "Вакантен пост" обаче са интелектуалци. И въпреки това в думите им има мъничко философия, присъща само на тях:
"- Точно така. - каза Фатс. - Ебането и смъртта. И нищо друго, нали? Ебане и смърт. Това е то - животът.
- Да се мъчиш да наебеш нещо и да се мъчиш да не умреш."

Купете Вакантен пост тук:
http://colibri.bg/resultsb.php?book=726


Няма коментари: