Онлайн книжарница

вторник, 5 ноември 2013 г.

Рецензия на „Всички наши вчерашни дни” от Кристин Теръл



Има книги, които се четат заради пикантните истории в тях или просто от любопитство.
„Всички наши вчерашни дни” е роман, който грабва не само сърцето, душата, но и ума, защото поставя проблеми, които са общочовешки, но трябва да бъдат решавани от юноши. Те са най-чисти душевно, но и най-решителни в своите действия.
Пред Ем и Фин стои огромен проблем, който ги принуждава да се държат смело, мъжествено и разумно да обмислят своите действия.
Още в началото ги срещаме в затвор, където са за пореден път и от който успяват да се измъкнат с помощта на Конър, но преди това глезеното момиче Ем проявява почти мъжки разум и сила. Странна е ролята на съмишленика им Конър, но Докторът им доказва, че злото само няма да се изкорени.
Чудна и възхитителна е любовта между двамата герои, които са расли в социалнопротивоположни семейства. Но голямата идея, не само ги обединява, а и ги свързва завинаги.
Авторката внушава идеята, че не е важно в какво семейство си израсъл, а как си възпитан.
Бедното момче Фин учи в престижно училище, криейки своя произход, но стремежът да спаси света от лошите го въздига на пиедестал. Също така го кара да служи на идеята вместо да се оплаква и самосъжалява.
Още по-трогателен е спорът и стремежът на Ем и Фин да се предпазят един друг от извършването на убийството. Ем е убедена, че тя трябва да очисти опасния Джеймс, но Фин не иска нежните момичешки ръце да убиват, защото тяхното предназначение е да милват и да утешават.
Съдбата на лошия Джеймс е решена. Обаче докато се стигне до неговото убийство, не само героите, но и читателите изживяват вълнуващи моменти. Машината на времето - възможно ли е да бъде сътворена? ЦРУ и Пентагона само добри неща ли вършат или се опитват да командват земното кълбо? Държавните лидери на големите страни - за света ли мислят или за собственото си благополучие? "Касандра" - страшна машина на времето - дали ще бъде създадена?
Всички тези глобални въпроси вълнуват авторката, героите и читателя. Ще се сбъдне ли още едно фантастично предсказание?
Въпросът всъщност не е дали, а кога, и кой и как ще му се противпостави.
Фантастиката като идеен стимул на научните открития винаги ще бъде не само интригуваща, но и вълнуваща за мислещите хора.

Купете „Всички наши вчерашни дни” тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/romani-119/nauchna-fantastika-319/vsichki-nashi-vcherashni-dni-1990.html

Няма коментари: