Онлайн книжарница

сряда, 22 януари 2014 г.

Смъртта е непотвърден слух - Емир Кустурица


Геният може да се роди навсякъде, независимо от територията, политическия страх или големината на една страна.
Емир Кустурица е гений, който се ражда на Балканите в "палат от стая и половина". В своята автобиография той описва израстването си, реализацията си като режисьор, без да се самоизтъква, без да подчертава, че филмите му са оценени от западните корифеи, за които Балканите са били винаги terra incognita. С лекота авторът разкрива времето на Тито, когато дори псувните са по-тихи, а Голи оток е равен на Сталиновите лагери.
Учудващо леко е перото на Кустурица, който с много ирония и самоирония описва и своето семейство, своя път към голямото кино. Той не скрива преклонението си пред идоли като Иво Андрич, но и болката, която изпитва от наложената максима, че силният винаги е прав.
Кустурица не спори с американеца Джонатан, който е убеден, че американците са освободили Европа от нацизма. Сърбинът отговаря просто:
"Е, руснаците не са изгубили кой знае колко във войната с нацистите, само 25 милиона човека..."
Младостта на Кустурица минава така, както на всички юноши при социализма, но прозира неговата мечта, стремеж да прави кино и то на световно ниво. Трогателна, чиста и силна любов виждаме у този млад човек, който умее да обича, но получава и много обич.
Страхотен смях предизвикват псувните, които са характерни за балканджиите, но именно те разкриват нашата автентичност. Той не скрива своята болка от разпадането на Югославия, много умело бичува американските бомби над Сърбия, но доказва, че силните хора преодоляват всички трудности.
Неслучайно Кустурица показва силата на забравата в човешката памет, сякаш за да докаже, че стойностните неща нямат забрава. Велик е Кустурица със своите филми и със своята обич към всичко и всички.

Купете "Смъртта е непотвърден слух" тук:
http://www.colibri.bg/knigi/655/emir-kusturica-smyrtta-e-nepotvyrden-sluh

Няма коментари: