Онлайн книжарница

четвъртък, 9 януари 2014 г.

Загадките на древното минало - под редакцията на Глен Крайсбърг


Помните ли списание "Космос"? Тази книга ме подсети за него. "Загадките на древното минало" е сборник с материали от различни автори, посветени на почти всички областти на науката. Статиите в книгата са толкова смели и новаторски, че граничат с научната фантастика.
Най-голямо впечатление ми направи материала на Грегъри Самс, озаглавен "Върнете слънцето". В него авторът разкрива изключително смелата концепция, че Слънцето има съзнание. Разбира се, приложил е и съответните доводи. Смело, нали?
Веднага искам да поясня, че един от най-известните астрономи на 20-ти век - сър Фред Хойл пише много добри научно-фантастични романи и в един от тях - „Черният облак“ изобразява съществуването на облаци от органична (а защо не и мислеща) материя.
Така, че науката и фантастиката винаги са се подкрепяли, вървели са ръка за ръка и са черпили идеи една от друга.
"Загадките на древното минало" е книга, в която ще открием и много етимологични пояснения. Знаете ли, че името Ерусалим произлиза от ору-шалем или основа на мира? Или, че името Хермес вероятно означава ur-mes, или син на Ур?
Друга статия, която ще порази въображението на читателя е "Тайните на Серапеума в Сакара" от Антоан Гигал. В материала става въпрос за огромни саркофази с дължина 4 м, ширина 2,30 и височина 3,30 м и тегло 80 тона. Интересно, е че в наше време се опитали да извадят един саркофаг със съвременни технически средства, много усилия и труд, но след няколко метра се наложило да се откажат. А древните са успели да ги транспортират и разположат в тесните им ниши! В тази статия ще откриете и кой е бил един от най-големите магьосници на Египет.
Книгата е богата на снимков материал, има и много пояснителни илюстрации.
Интересно е също така, че поне няколко от авторите независимо един от друг поддържат една и съща идея. А тя е, че с навлизането на християнството католическата църква умишлено започва да омаложава или дори да изтрива всякакви доказателства за езотерични знания и научни постижения на различни народи. Един от авторите даже твърди, че Инквизицията поставя бариера към познанията и историята на древните.
Много ми допадна разнообразната тематика на статиите в тази книга.
Примерно за легендите относно способностите на майсторите шамани. С удивление открих, че за една от тях е измислен и термин. Loco tempestas - възможността да контролираш времето.
Познавателна е и статията на Дейвид Фроули за ведите и тяхното създаване преди 5000 години. Нейният прочит ще допринесе да осъзнаем по-пълно величието на древните цивилизации и ще ни разкрие пълното значение на думата сома.
Ако се интересувате от демони със сигурност ще ви допадне материала "В защита на демона" от Антъни Пийк. В него демонът не е зло създание, а просто една част от човешкото съзнание, която може понякога и да помага.
"Загадките на древното минало" със сигурност ще допадне на всички, които харесваха невероятното научно многообразие на списание "Космос". А също и на хората с живо въображение, проявяващи интерес към най-авангардните хипотези, теории и открития свързани с древните цивилизации.

Купете "Загадките на древното минало" тук:
http://www.bard.bg/book/?id=1723

Няма коментари: